Vandpibe lokker unge til rygning

Vandpipe virker ufarligt, men det er det slet ikke. Derfor er det et problem at to tredjedele af de unge har røget det duftende tobak.

Vandpibe (Foto: Rob Howard © Scanpix)

To tredjedele af unge danskere mellem 16 og 20 år har prøvet at ryge vandpipe.

Og det er ikke blot i sig selv sundhedsskadeligt - det kan også få unge til at begynde at ryge "rigtig tobak", og vandpibe er mindst ligeså meget afhængighed som cigaretter.

Sådan lyder advarslen fra Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

To tredjedele har prøvet

Undersøgelsen "Unges livsstil og dagligdag 2006", der viser, at næsten 70 procent af drengene og 62 procent af pigerne har prøvet at ryge vandpibe en eller flere gange.

Det er en stigning i forhold til 2004, hvor det drejede sig om 61 procent af drengene og 50 procent af pigerne.

Ifølge projektchef Per Kim Nielsen, Kræftens Bekæmpelse, skyldes udbredelsen, at der både blandt de unge og deres forældre florerer en opfattelse af, at det er uskadeligt.

Skadeligt og afhængighedsskabende

- Men det er både skadeligt og afhængighedsskabende. Desværre tror mange forældre, at det er harmløst, og derfor er der nogen, som direkte opfordrer deres børn og unge til at ryge vandpibe. De synes, at det er eksotisk og et tegn på, at man er åben over for andre kulturer, siger Per Kim Nielsen.

Ny forskning viser, at vandet i piberne ikke holder de farlige partikler i tobakken væk. Andre undersøgelser har vist, at vandpiberygere har et højere indhold af nikotin i blodet end ikke-rygere.

Hurtigere nikotin end med en smøg

- Faktisk optager kroppen endnu hurtigere nikotinen fra vandpibe end fra cigaretter, siger Per Kim Nielsen.

Foruden den fysiske afhængighed skaber vandpiberne en social og psykisk afhængighed:

- Det er rigtig hyggeligt at sidde med en vandpibe. Det lugter dejligt og smager godt, fordi tobakken er tilsat frugtessens og sukker. På den måde lægger man ikke mærke til, hvad det er, man får ned i lungerne, siger Per Kim Nielsen.

FacebookTwitter