Vandværker: Bureaukraterne sejrer over det rene vand

Dansk Industri og vandværkerne er dybt uenige om konsekvenser af nye lempeligere regler til vandhaner.

De nye regler for godkendelse af vandhaner til det danske marked tager ikke hensyn til vandkvaliteten, mener direktør i Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva), Carl-Emil Larsen. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Nye lempeligere regler for godkendelse af vandhaner til det danske marked møder hård kritik fra eksperter og vandværker.

Fremover skal vandhaner og delkomponenter fra udlandet ikke længere skal godkendes ud fra danske standarder for at blive solgt i Danmark.

Kritikerne mener, at det kan betyde højere doser kræftfremkaldende og organskadende stoffer i det danske drikkevand som formaldehyd, fenol og akrylonitril.

Dansk Industri mener ikke, at der sker en mærkbar forringelse af forbrugernes drikkevand med de nye regler.

Elly Kjems Hove, branchedirektør i Dansk Industri Byg, siger, at det handler om at få en mere effektiv ordning.

- Vi har siden 2013 haft en meget ambitiøs godkendelse af vandhaner, GDV. Men den er for kompliceret og har aldrig fungeret. I stedet har godkendelsesansøgningerne hobet sig op, siger Elly Kjems Hove.

Hun henviser til en opgørelse, hvor der i foråret var 585 ansøgninger, hvoraf kun 158 var blevet behandlet.

Carl-Emil Larsen, direktør i Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva), mener den nye ordning er en bureaukratisk sejr over det rene drikkevand.

- Nu har man i al hast gennemført en velfungerende ordning, der kan glæde bureaukraterne, så de nu kan få stemplet en masse godkendelser.

- Men den tager overhovedet ikke hensyn til den vandkvalitet, som det hele handler om, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk