Vandværker får ret i kritik

Både Rigsrevision og statsrevisorer giver nu vandværkerne ret i årelang kritik af indsatsen mod sprøjtemidler.

Vandværkerne glæder sig over at få ret i den årelange kritik af indsatsen mod sprøjtemidler. (Foto: Nina Engen)

I årevis har vandværkerne råbt højt om stadigt flere lukkede vandboringer på grund af sprøjtemidler og en helt utilstrækkelig beskyttelse af danskernes drikkevand.

I dag fik de statsrevisorernes ord for, at kritikken er berettiget: Indsatsen fra Miljøministeriet har været helt utilstrækkelig, og de frivillige ordninger, som landbruget har kunnet gemme sig bag i mange år, er ikke nok.

- Vi er blevet blankt afvist af både embedsmænd og politikere i en årrække. Så det er fantastisk dejligt, at der nu lyttes, siger direktør Carl-Emil Larsen fra vandværkernes forening Danva.

Støtte fra minister

Samtidig håber han, at kritikken, som også støttes af den nye miljøminister Ida Auken, ikke bare er det rene vand, der løber ud i sandet, men medfører en reel ændring.

- Også den nye regering har bekymrende tiltag i forhold til frivillig indsats, når det gælder den helt nødvendige beskyttelse af vandboringer, som skal være obligatorisk, siger Carl-Emil Larsen.

Til gengæld er vandværkerne glade for udsigten til en hævet afgift på pesticider. Især hvis indtægterne bliver brugt til at kompensere landmænd for deres tab, når de skal afstå fra at sprøjte i større områder.

- Rent drikkevand er en samfundsopgave, som der skal sikres penge til. Ellers hænger regningen for landmændenes sprøjtemidler på forbrugerne på en urimeligt skæv måde, fordi de geologiske forhold har stor betydning for, hvad det koster rundt i landet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk