Vandværkerne landet over knokler lige nu for at følge med folks stigende vandforbrug i sommervarmen.
Og mens solen ikke ser ud til at give op, må flere vandværker i stedet hejse det hvide flag og udstede et vandingsforbud.
Et forbud, hvor de blandt andet beder folk om at stoppe med at vande græsplænen.
Noget, som de netop har gjort hos Langebæk Stationsby Vandværk ved Vordingborg.
- Vi har sagt, at folk skal lade være med at vande græsplænen og fylde badebassinet. Det er drikkevand, det er ikke til sjov og spas, siger formanden for vandværket, Klaus Borgstrøm.
Langebæk Stationsby er i forvejen i en presset situation, da de leverer til 400 forbrugere og virksomheder - dobbelt så mange som normalt - på grund af pesticidfund hos et andet vandværk i området.
Et forbud virker
I Sorø på Sjælland ligger Døjringe Vandværk, og de gjorde for nogle dage siden det samme, som de nu gør i Langebæk.
De har efter en ualmindelig travl weekend udstedt et vandingsforbud. Lørdag aften pumpede de dobbelt så meget vand ud som normalt, fortæller formand, Peder Jensen.
I dag kan han så melde om, at forbuddet ser ud til at virke - ligesom folk har taget pænt imod det.
- Det er selvfølgelig svært at sige, hvordan det kommer til at se ud i de kommende dage, men lige nu er jeg glad for resultatet af forbuddet, siger han.
I Langebæk Stationsby er håbet, at forbuddet har samme effekt. Ellers skal vandværket til at have vand fra et andet sted, fortæller formand, Klaus Borgstrøm.
- Jeg håber, folk lytter efter, så vi kan følge med. Vi har et par gårde og et par skoler, som også skal have vand. Og jeg synes, det er lidt mere vigtigt, at de får vand i stedet for havebassinerne og græsplænerne rundt omkring.
DANVA: Pumperne har travlt i hele landet
Vandværkernes organisation, DANVA, opfordrer folk til at tænke sig om, inden de fyrer op for havevandingen eller fylder tusindvis af liter vand i badebassinet.
- Pumperne har travlt, der bruges meget vand. Og der er enkelte steder, hvor man er lige på grænsen til at have vand nok, siger seniorkonsulent, Claus Vangsgaard.
Han forklarer videre, at et 'vandingsforbud' netop skal sikre, at der er vand nok til mennesker og dyr. Og det skal selvfølgelig gå forud for mark- og havevanding.
- Vi ser lige nu, at det er meget spredt i forhold til, hvem der har problemer. Men det er især de små vandværker, som kæmper, forklarer Claus Vangsgaard.