Var efterlyst for host og coronatrusler mod betjente: Nu er han frifundet

Retten mente ikke, at host og trusler om coronasmitte var vold mod politiet.

Politibil under udrykning i København, tirsdag den 7. maj 2019. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

En ung mand, der var tiltalt for at hoste mod politiet og true med at have corona, er i dag blevet frifundet.

Det oplyser hans forsvarer Peter Secher.

Den 20-årige har siddet varetægtsfængslet siden begyndelse af april, hvor han meldte sig selv til politiet.

Politiet havde efterlyst ham med navn og billede i landets medier, fordi han var flygtet fra dem efter et retsmøde om sagen.

Retten i Aarhus fandt ifølge Peter Secher ikke, at den 20-årige kunne kendes skyldig, da forsætlig smittespredning ikke som udgangspunkt er strafbart.

Derfor kan det at true med at være coronasmittet heller ikke være det, lød argumentet fra retten ifølge Peter Secher.

Hostede ved færdselskontrol

Episoden fandt sted tidligt om morgenen den 29. marts, hvor den 20-årige sad som passager på bagsædet i en bil, der blev stoppet af politiet.

Mens politiet tjekkede chaufføren af bilen, steg den 20-årige imod betjentenes anvisninger ud af bilen.

Der opstod herefter uenighed mellem betjentene og den 20-årige, og i den forbindelse hostede han mod betjentene og sagde 'corona'.

- Angrebet mod de to politifolk er udtryk for en fuldstændig tankeløs og hensynsløs adfærd. Betjentene varetager en samfundskritisk opgave på et tidspunkt, hvor vi befinder os i en meget alvorlig situation, lød det dengang fra anklager Jacob Gents i politiets pressemeddelelse.

Selvom den 20-årige mand blev frikendt for truslerne, så har Retten i Aarhus dog idømt ham 30 dages ubetinget fængsel, fordi den 20-årige stak af fra politiet, da han efter første retsmøde i sagen var blevet kørt fra retten til politistationen i Aarhus.

Det er endnu ikke besluttet, om anklagemyndigheden anker sagen.

Flere lignende sager

Der er på nuværende tidspunkt rejst tiltale i to andre sager, hvor betjente har oplevet at blive hostet mod, og hvor den hostende har udtalt at være coronasmittet eller lignende.

Samtidig har der været tilfælde, hvor betjente kun er blevet mødt med host, men hvor personen ikke har udtalt noget om corona.

I Korsør fik en 17-årig for eksempel en bøde for at overtræde ordensbekendtgørelsen, da han hostede mod to betjente.

Samme bøde fik en 19-årig kvinde, der råbte 'pas på, jeg har corona' til to betjente, efer hun havde kastet op og ramt dem.

Den første retssag om coronasmitte blev afsagt af Retten i Holbæk tirsdag. Her blev en 29-årige kvinde idømt 20 dages betinget fængsel for at bide en anden kvinde i hånden.

Retten fandt det skærpende, at hun ventede svar på en coronatest og troede, at hun kunne være simttet.

- Det er indgået som en skærpende omstændighed, at du har bidt, samtidig med at du troede, du var smittet med corona, sagde retsformand Peter Ahleson til den 29-årige ved domsafsigelsen.