Varemærkeeksperter: Fiskehus kunne have vundet sag mod bøfhus

En juridisk spidsfindighed afgjorde på forhånd sagen mellem Jacob Jensen og Jensens bøfhus, siger to advokater med indsigt i varemærkeloven.

Jacob Jensen og Jensens fiskerestaurant i Sæby kunne have vundet sagen mod Jensens Bøfhus, hvis han havde ejet restauranten personligt, vurderer to eksperter. (Foto: Mette Jensen © Jensens Fiskerestaurant)

Jensens Fiskerestaurant i Sæby kunne have vundet sagen mod Jensens Bøfhus i Højesteret, hvis Jacob Jensen personligt havde ejet restauranten.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion fra to advokater med indsigt i varemærkeloven, som har læst dommens præmisser igennem for DR Nyheder.

Som udgangspunkt er det nemlig fuldt ud lovligt at bruge sit eget navn i en virksomhed, som Jacob Jensen havde gjort med Jensens Fiskerestaurant. Også selv om navnet måtte være beskyttet af et varemærke, som det er tilfældet med Jensens Bøfhus. Forudsætningen er dog, at det sker i forbindelse med ens egen virksomhed.

Det fremgår af varemærkelovens § 5.

Ejer ikke personligt fiskerestaurant

Og det er her, problemet opstår for Jacob Jensen.

For Jensens Fiskerestaurant er ikke direkte ejet af Jacob Jensen, men derimod af selskabet Sæby Fiskehal ApS, som Jacob Jensen så er eneejer af. Det er den juridiske spidsfindighed, der gør, at Jacob Jensen ikke kan benytte undtagelsen i lovgivningen.

Men havde Jacob Jensen ejet fiskerestauranten selv, så havde der været en god mulighed for at vinde, siger advokat Martin Hjelm Kristensen, der beskæftiger sig blandt andet varemærkelovgivningen i advokatfirmaet Otello, og som har gennemgået præmisserne i Højesterets afgørelse:

- Den generelle undtagelse gælder stadig for personligt ejede virksomheder. Jeg tror faktisk, han havde haft en god sag og en fornuftig mulighed for at vinde (hvis han havde ejet virksomheden personligt, red.), siger han.

Altid tilladt at bruge eget navn

Og vurderingen af, at situationen ville have været en anden, hvis Jacob Jensen selv havde ejet restauranten, deles af advokat Jesper Brock fra firmaet 'Råd til Advokat', der også har et indgående kendskab til varemærkeloven.

- Man ville ikke kunne have forbudt ham at bruge sit eget navn og adresse, siger han.

Og direkte adspurgt om, hvorvidt Jacob Jensen kunne have vundet den pågældende sag, lyder svaret fra Jesper Brock.

- Det kan man bestemt ikke udelukke.

Må ikke snylte på varemærker

Men selvom de to advokater er enige om, at sagen havde været en ganske anden, hvis der ikke var indskudt et kapitalselskab mellem Jacob Jensen og fiskerestauranten, så er der alligevel en række forbehold, mener de.

Dels lå logoet for Jacob Jensens fiskerestaurant formodentlig for tæt op af Jensens Bøfhus logo. Og dels er der i markedsføringsloven også et sæt regler for god markedsføringsskik, der skal følges.

- Uanset om du må bruge dit eget navn, så skal det være i forbindelse med god markedsføringsskik. Så selvom du gerne må bruge dit eget navn, så har du en forpligtelse for at sørge for, der ikke opstår en forvekslingsmulighed, forklarer Martin Hjelm Kristensen.

Det er nemlig ikke lovligt, hvis man forsøger at snylte på et andet varemærke.

- Det er jo bare skæbnens gang

Til gengæld finder Jesper Brock det uomtvisteligt, at Jensens Bøfhus har varemærkeretten til navnet Jensen's. Det bygger han blandt andet på en undersøgelse foretaget af Gallup, der viser, at langt hovedparten af danskerne forbinder 'Jensens' med bøfhuset. En undersøgelse som også blev fremlagt i højesteret.

Kapitalselskabet Sæby Fiskehal ApS er stiftet med det formål at eksportere fisk til udlandet, fortæller Jacob Jensen. Selskabet havde et overskud i 2013 på 907.000 kroner efter skat ifølge virksomhedens regnskab, mens overskuddet året før lød på knap 2,5 millioner kroner.

Oplysningen om, at det kan have været udslagsgivende, at han ikke personligt ejer fiskerestauranten, er dog ikke helt ny for ham.

- Det er jeg godt klar over, siger Jacob Jensen.

Samtidig accepterer han, at lovgivningen er indrettet, som den er.

- Det er jo en lovgivning, som jeg nødt til at rette mig efter. Det er jo bare skæbnens gang. Den kunne ligeså godt have været omvendt.

Facebook
Twitter