Varmestuer får kontant håndsrækning af socialministeren

En pulje på 50 millioner kroner skal kompensere organisationer, som har tabt penge, fordi genbrugsbutikkerne har været lukket.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) og Folketingets partier opretter en hjælpepakke på 50 millioner kroner til sociale organisationer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Genbrug er guld i mere end én forstand.

For de brugte jakker og nederdele i genbrugsbutikkerne er ikke bare en billig måde at fylde klædeskabet på. Pengene – eller guldet - fra salget af varerne er også med til at betale for driften af landets varmestuer.

Flere varmestuer har været truet af lukning, fordi genbrugsbutikkerne har måttet holde lukket. Alene Kirkens Korshær, der driver 40 varmestuer landet over, har meldt om tab på 2.5 millioner kroner om ugen.

Men nu er der hjælp på vej.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) opretter nu med Folketingets opbakning en pulje på 50 millioner kroner til sociale civilsamfundsorganisationer og socialøkonomiske virksomheder.

- Nu har vi været igennem en nedlukning, hvor genbrugsbutikkerne har været lukket igen, og det betyder, at der er nogle af de her organisationer, der mangler indtægter til at drive vigtige tilbud for børn og voksne, og det vil vi gerne holde hånden under, siger ministeren.

I foråret fik de sociale organisationer også en hjælpepakke på 50 millioner kroner, og ifølge Astrid Krag er hjælpepakkerne med til at sikre nogle af de mest udsatte.

- Samtidig med at vi håndterer en sundhedskrise, så er der nogle sociale udfordringer, som ikke går væk, så derfor har vi afsat penge til dem løbende, siger hun.

Kollegerne på Christiansborg er også tilfredse med den nye hjælpepakke. Blandt andre Dansk Folkepartis socialordfører, Karina Adsbøl.

- Det er positivt, at vi støtter civilsamfundet og deres indsats, men jeg synes, at genbrugsbutikkerne har været under pres i alt for lang tid, siger hun og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vores hjemløse og andre udsatte har et sted at være.

Også Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, glæder sig over aftalen. Hun er dog ikke sikker på, om puljen er stor nok.

For selvom genbrugsbutikkerne i mandags slog dørene op efter ti ugers nedlukning, og der dermed er udsigt til lidt flere penge i kassen fremover, er Pernille Skipper ikke sikker på, at de 50 millioner kroner rækker.

- Jeg tror, at det kan vise sig, at det er for lidt penge. Og viser det sig, at det ikke er nok, så skal vi tilbage til forhandlingsbordet med det samme, siger hun.

Glæde i varmestuerne

I Café Dagmar i Ringsted – en varmestue, som bliver drevet af Kirkens Korshær – er der jubel over nyheden om en hjælpepakke.

- Det er en stor lettelse, for da vi for et stykke tid siden blev meddelt, at nogle af vores varmestuer skulle lukke på grund af den trængte økonomi i Kirkens Korshær, skabte det stor frygt hos både vores brugere og frivillige, så det her vil virkelig skabe lykke, siger Mikkel Benzner, der er daglig leder i Café Dagmar.

Der er glæde i Café Dagmar i Ringsted, hvor Mikkel Benzner er daglig leder, efter dagens nyhed om, at der er en hjælpepakke på vej til dem. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © (c) DR)

Det har været en svær tid med mange spørgsmål fra bekymrede brugere, som Mikkel Benzner og hans team har haft svært ved at svare på.

- Der er ingen tvivl om, at vores brugere ikke har andre end os, og jeg får mange spørgsmål dagligt, så jeg glæder mig til at kunne melde ud, at vi nok ikke er lukningstruet, siger han.

Lukkede varmestuer vil få store konsekvenser

Flere steder i landet - blandt andet i Ringsted, Fredericia og Nykøbing Falster - har kommunerne med midlertidige tilskud besluttet at holde hånden under de velgørende aktiviteter, indtil der kom en politisk løsning.

Det har været vigtigt for brugerne, at de har haft et sted at være, når alt andet har været lukket ned.

Stephan Kalfaian, der hver dag bruger varmestuen i Ringsted, har tidligere fortalt, hvor katastrofalt det ville være, hvis varmestuen skulle lukke:

- Så skal jeg sidde derhjemme og trille tommelfingre. Jeg har ikke noget at tage mig til, og jeg kan ikke møde mennesker andre steder. Hvem skulle jeg snakke med? Alt er jo lukket ned.

For Susanne Lodberg, der er regionschef i Kirkens Korshær for Sjælland og Øerne, vækker nyheden også begejstring.

- Det er blevet en noget lysere fremtid, vi ser ind i, når der kommer en pulje, som er direkte målrettet organisationer som Kirkens Korshær, hvor en stor del af indtægterne er fra genbrugsområdet, siger hun.

Selvom hun er klar over, at de 50 millioner skal deles blandt mange sociale organisationer, så mener hun alligevel, at den økonomiske håndsrækning kan gøre en stor forskel.

- Vi har et arbejde, hvor vi ved, at vi gør en kæmpe forskel for vores brugere, og vi har været det eneste sted, hvor de kan være, siger hun og fortsætter:

- Det er med stor glæde, at politikerne har lyttet til os, så vi kan fortsætte vores arbejde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk