Varsler nye restriktioner: Nordjyder bør holde sig inden for egen kommunegrænse

Restriktionerne gælder ifølge borgmester fra i morgen fredag og de næste fire uger.

Coronavirus har ramt de danske minkavlere hårdt, siden det første tilfælde af coronasmitte på en minkfarm blev opdaget i juni. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Regeringen varsler nu en række nye restriktioner i syv nordjyske kommuner, hvor der er udbredt smitte på minkfarme.

Restriktionerne skal efter planen træde i kraft allerede fredag og varer fire uger frem. De skal sikre, at den nye mutation i coronavirus i Nordjylland slås ned.

Det fortæller borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Laursen (V) til DR Nyheder efter et møde med regeringen torsdag formiddag.

Restriktionerne indebærer ifølge borgmesteren, at alle borgere i de syv kommnuner nu opfordres til ikke at krydse kommunegrænser.

Derudover skal alle restauranter, cafeer og værtshuse lukkes helt ned - med undtagelse af take away. Også kultur- og fritidslivet lukkes ned.

Skoler og daginstitutioner i de syv kommuner vil stadig være åbne, men voksenundervisning begrænses til nødundervisning.

Derudover udvides den skærpede opfordring om hjemmearbejde, så det nu også gælder for private virksomheder - og ikke kun offentlige arbejdspladser i Nordjylland.

Restriktionerne skal gælde for kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Borgere bør lade sig teste

De nye restriktioner skal indføres sammen med en ny teststrategi, siger Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S).

- Samtlige borgere tilbydes at blive testet, fordi man skal have opsporet det her. Der bliver en styrket opsporingsindsats, så man kan få fundet den her mutation, siger hun.

Birgit S. Hansen understreger, at borgmestrene i de syv kommuner ikke er blevet præsenteret for en færdig pakke med restriktioner af regeringen. Myndighederne arbejder videre med udformningen af de nye tiltag, og de ventes at blive præsenteret af regeringen senere torsdag.

Ifølge Per Bach Laursen skal det være muligt for samfundskritiske funktioner at passere kommunegrænser, men de er endnu ikke defineret.

- Jeg har for eksempel fire direktører, der sidder i min direktion her i Vesthimmerland Kommmune, som bor uden for kommunen.

- Er det en samfundskritisk, at de ikke kan komme til Aars og passe deres arbejde? Der er næsten flere spørgsmål, end før vi gik i gang med mødet med regeringen, spøger Per Bach Laursen.

De nye restriktioner kommer i kølvandet på, at Statens Serum Institut har konstateret, at særlige mutationer af covid-19 har spredt sig fra mink til mindst 12 mennesker i det nordjyske.

Mutationer, der er mindre påvirkelige af antistoffer. Og derfor kan vise sig at gøre en kommende vaccine ubrugelig.

Det medfører, at samtlige mink i Danmark nu skal aflives.

Pandemi kan genstartes

Udmeldingen kom i går på et virtuelt pressemøde, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut deltog.

- Vi risikerer, at effekten i værste fald udebliver. Det kan have voldsomt negative konsekvenser for hele verdens pandemi. En muteret virus risikerer at blive spredt til andre lande, lød det fra statsministeren.

Kåre Mølbak tilføjede, at sagen er meget alvorlig.

- Det værst tænkelige scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med udgangspunkt i Danmark, sagde han.