Vask dine jordbær: Ræv med 1527 dværgbændelorm fundet

En ræv med langt flere dværgbændelorm end tidligere er fundet i Sønderjylland. Tidligere fund har ligget på mellem to og 27 orm.

En ræv med langt flere dværgbændelorm er fundet nær Højer. Tidligere fund har ligget mellem to og 27 orm.

En ræv med 1527 dværgbændelorm er fundet ved Højer i Sønderjylland. Det er en hidtil uset antal af parasitten - og derfor råder eksperter nu til, at man vasker jordbær og hænder meget grundigt.

For bændelormen kan overføres til mennesker, hvor de etablerer sig i leveren. Det kan medføre kræftlignende forandringer, som kan være meget svære at behandle, og mennesker kan blive smittede, hvis de rører ved afføring fra smittede dyr - altså fra for eksempel ræve og hunde.

- Netop nu skal man være særligt opmærksom på jordbærrene. Vask dem grundigt inden de spises eller kog dem til syltetøj, især hvis hunde eller ræve har adgang til jordbærbedet. Husk også at vaske hænder, når du for eksempel har lavet havearbejde eller har håndteret dyr, for parasit-æg kan også sidde i pelsen, hvis din hund har rullet sig i afføring fra smittede dyr, siger Heidi L. Enemark, der er seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet.

Orm i hver femte ræv

Første gang man fandt rævens dværgbændelorm i Jylland var i april 2012. Og i februar 2013 kunne DTU Veterinærinstituttet rapportere, at ormene var blevet fundet i yderligere tre ræve fra det samme område.

I alt er der blevet undersøgt 31 ræve fra området ved Højer, hvoraf seks ræve eller næsten hver femte ræv er fundet positiv.

- Det nye fund med hele 1527 orm i en ræv understreger, at dværgbændelormen har etableret sig i området, og at der er risiko for spredning til resten at landet, siger seniorforsker Heidi L. Enemark.

Facebook
Twitter