Det er ikke kun foran vaskemaskiner og tørretumblere, at medarbejderne på hospitalsvaskeriet Midtvask har det varmt og fugtigt.
I den midtjyske virksomhed giver medarbejderne den også gas på spinningcyklen i motionsrummet.
Inden længe kan sådan en omgang give mere end bare sved på panden. Virksomheden vil nemlig forsøge sig med en model fra Sverige.
Her giver boligselskabet Mimer medarbejderne end uges ekstra ferie, hvis de dyrker tre timers motion om ugen.
- Jeg synes, at den svenske model er rigtig interessant, siger Pernille Lundvang, chef for Midtvask.
- Ved at lave det her forsøg, så håber jeg at få fat i nogle af dem, der ikke dyrker motion i forvejen, men måske har brug for guleroden og et puf mere.
Fysik som en efterskoleelev
Midtvask har allerede erfaringer med at få medarbejderne til at dyrke mere motion. De har blandt andet uddannet 64 industrioperatører, hvor de havde tre timers intensiv træning tre gange om ugen og ti minutters elastiktræning dagligt.
- Da de startede, var de blandt de mest utrænede i Danmark. Da de sluttede, var de på niveau med idrætsefterskoleelever, fortæller Pernille Lundvang.
Én af dem er den vaskeriansatte Lars Shik Andersen, der også førte an under dagens spinningtime. Og det er ikke kun fysisk, at han kan mærke, at motion gør en forskel i dagligdagen.
- Folk er ikke lige så irriterede i løbet af dagen og bliver ikke så hurtigt sure på hinanden. Selvom der er nogle ting i løbet af dagen, er det ikke så slemt. Så taler man om tingene i stedet for, siger Lars Shik Andersen.
Og han får opbakning fra kollegaen Huong Thich Huynh, der sidder på cyklen ved siden af.
- Det er godt for ens helbred, især når man er i min alder. Motion tre gange om ugen, det ville jeg da gerne, siger hun.
God "business"
Baggrunden for det svenske forsøg hos boligselskabet Mimer er, at hveranden af de ansatte har stresssymptomer.
Hos Midtvask har Pernille Lundvang regnet på, hvad det vil koste at indføre forsøget. Men selvom det ifølge chefens beregninger vil forøge omkostninger med to procent i starten, er hun ikke i tvivl om, at det vil kunne betale sig på den lange bane.
- Jeg vil som chef få bedre økonomi og gladere medarbejdere med mere overskud. Det er god "business", siger Pernille Lundvang.
- De ansatte ville kunne holde til et helt arbejdsliv. Når de er færdige hos Midtvask som 70-årige, vil de kunne gå ud og få et rigtig godt efterliv.
En gulerod, som Evelyn Tanobahkti gerne tager imod.
- Jeg synes, det er en god idé. Guleroden er jo en uges ferie. Hvem ville ikke have den?, siger hun.
Hverken tid eller overskud
Det er dog ikke alle i vaskeriet, der lige kan klemme motion ind uden for arbejdstid.
- Jeg er først meget sent hjemme om aftenen, så jeg har ikke rigtigt overskud til det, siger Jette Thomsen.
Ifølge hende kan det være svært for for eksempel børnefamilier at få plads til de ekstra timers motion. Hun har dog ikke noget imod, at dem, der har tid, får en ekstra uges ferie.
- Dem, der ikke har lyst, det må være deres egen hovedpine. Det kunne jo være, de kom i gang, siger Jette Thomsen.