Vejpiggenes fremtid er usikker

Piggene, der skal forhindre spøgelsesbilister på motorvejen, fungerer nu. Men socialdemokraterne er skeptiske

Piggene var kun i drift i ganske kort tid før flere uheldige episoder, hvor bilister, der kørte korrekt, fik glået deres dæk op. Men nu virker systemet. (Foto: Anders Christensen)

Det er langt fra sikkert, at de uheldsramte vejpigge, som skal tage kampen op mod spøgelsesbilister, overhovedet kommer i brug.

Piggene, der efter flere uheldige episoder blev taget ud af drift, har ellers været en tur på værkstedet og fungerer nu upåklageligt.

Det er meldingen fra Vejdirektoratet i en rapport til transportminister Henrik Dam Kristensen (S) om de test, man har foretaget.

Muligheder i systemet

- Efter vores test ser vi stadig muligheder i systemet, siger pressechef i Vejdirektoratet Martin Østergaard-Nielsen til Ritzau.

Forhenværende transportminister Hans Chr. Schmidt afsatte sidste år 25 millioner kroner til at afprøve vejpiggene ved fem udvalgte motorvejsafkørsler.

Men selv om systemet altså nu skulle virke, er det tvivlsomt, om det bliver taget i brug af den nye regering.

Har ikke kostet liv i to år

Socialdemokraterne har nemlig hele tiden været skeptiske overfor, om det er fornuftigt at bruge et stort beløb på kampen mod spøgelsesbilister, som ikke har været skyld i nogen dødsulykker i mere end to år.

- Til trods for hvor uhyggeligt det er, når det sker, er problemet med spøgelsesbilister relativt beskedent. I en situation hvor der er få penge at gøre med, har jeg svært ved at se, at det bliver en stor prioritering, siger trafikordfører Rasmus Prehn (S) til Ritzau.

Vejdirektoratet har tidligere anslået, at det vil koste omkring 100 millioner kroner at etablere vejpigge ved alle motorvejsfrakørsler i landet.

Mest sikkerhed for pengene

Rådet for Sikker Trafik oplyser, at de klart hyppigste årsager til alvorlige trafikulykker skal findes i spirituskørsel og manglende brug af sikkerhedssele, men glæder sig over, at det er lykkedes at få vejpiggene til at virke.

- Så kan de indgå i en diskussion af, hvor vi får mest sikkerhed for pengene, siger dokumentationschef Jesper Sølund.

Transportminister Henrik Dam Kristensen vil ikke kommentere vejpiggenes fremtid, før han har læst rapporten fra Vejdirektoratet. Den skulle ligge klar om to uger.

Facebook
Twitter