Vejret deler vandene i dansk surferparadis: 'Det er mest for nybegynderne'

Sommeren byder ikke på meget vind til skuffelse for øvede surfere i Hvide Sande.

  • Jens Møller regner med, at der i løbet af sommeren kommer omkring 2.500 mennesker igennem surferskolen. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Kurset varer tre dage i tre timer om dagen. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • De fleste, der går på skolen er tyskere. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Der er både danske og tyske instruktører, der over sommeren giver sig i kast med at lære børn og ældre at windsurfe. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Den rolige vind gør det lettere at komme op på brættet og glide stille og roligt afsted. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Men fart på - det kommer der ikke med det her vejr. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
1 / 6

Normalt er den jyske vestkyst kendt for sit blæsende vejr, der sender bølgerne i vejret og tiltrækker surfere fra hele verden.

Men denne sommer tegner der sig et noget andet billede af havet mod vest.

Det varme og solrige sommervejr har sat vinden i bero, og de professionelle og øvede surfere på vestkysten hungrer efterhånden efter blæst og høje bølger.

- Folk kommer hele tiden og spørger ind til vejret og vil høre, hvornår de kan gøre sig klar til de store bølger. Der må vi desværre skuffe dem. For vores dygtige og øvede kunder, der kommer hvert år langvejs fra, har det været en kedelig sommer. Det er mest for nybegynderne, siger Jens Møller, der er indehaver af surfshoppen West-wind Nord i Hvide Sande, der tilbyder lektioner i blandt andet windsurfing og kitesurfing.

Nybegyndernes år

Surfbrættene ligger klar på linje på stranden ud mod Ringkøbing Fjord ved Hvide Sande.

En stor gruppe af hovedsageligt børn er trukket i våddragter og går mod de store hvide surfbræt med et grønt sejl i hænderne.

For selvom der ikke har været meget vind i år er turisterne stadig tiltrukket af vandaktiviteterne. I år regner Jens Møller, at der - ligesom sidste år - vil komme omkring 10.000 til 15.000 forbi shoppen og skolen.

Ved et bræt står Henrik Brink og viser sin søn Malthe på otte år, hvordan sejlet skal monteres. De bor i Ringkøbing, men har først i år taget hul på vandaktiviteterne i nabolaget.

- Vi tænkte, at nu skulle det være. Vi glæder os til at prøve det af, siger Henrik Brink.

Henrik har taget sin søn Malthe på otte år med ud at windsurfe. Det er første gang, de kaster sig ud i det. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

Generelt oplever Jens Møller, at flere familier kaster sig ud i en aktiv sommerferie. Det er ikke længere kun forbeholdt skituren i vinterferien.

- I år er ikke anderledes. Vi kan helt klart mærke, at der er en større interesse for vandsport. Vi har haft rigtig mange begyndere ude at sejle, fordi der har været fladt vand, der har gjort det nemmere at styre udstyret. De har haft de aller bedste betingelser for at lære at windsurfe, siger Jens Møller, der har haft shoppen siden 2007.

Tyskere valfarter mod bølgerne

Dagens surferskole er delt op i tyskere og danskere. Lige nu er der omkring 60 procent tyskere, der besøger stedet. Resten er danskere og nordmænd. Når august begynder er det hovedsagelig tyskere.

Joerg på 49 år og hans søn Julian på 14 år er nogle af de tyskere, der er faldet for den jyske vestkyst.

Far og søn gør sig klar til at windsurfe i Ringkøbing Fjord. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

I syv år er de taget på ferie ved vestkysten, og hvert år lægger de næsten dagligt vejen forbi vandet for at windsurfe.

- Vi elsker det. Her er virkelig smukt, og vinden lige nu er god for børnene, så de kan prøve det af stille og roligt. Der kunne godt være lidt mere vind i år, men det passer os faktisk fint, siger faren Joerg og begynder at gøre udstyret klar til dagens tur.

Sidste sommer var optimalt

Den 37-årige Jens Møller både kitesurfer, windsurfer og bølgesurfer. Selvom han er glad for, at vejret i år giver mulighed for, at flere kaster sig ud i livet på vandet, er han personligt mere til det ruskende vejr.

- Det lyder måske forkert i nogle danskeres øre, men sidste år var for os en rigtig god sommer. Vi kunne gøre det hele, siger han og fortsætter:

- Når vi sejler inde på fjorden, og vi sejler mellem 40 og 60 kilometer i timen på et windsurf bræt, så føler man hele tiden, at det er ved at gå galt. Brættet accelererer, der er kort afstand mellem bølgerne og power i sejlet. Det er en super fed følelse.

Det er en noget anden oplevelse denne sommer, når Jens Møller tager en pause fra shoppen og hopper op på sit bræt. Vinden ligger for det meste på omkring 0 til 5 meter i sekundet. Skal det være sjovt for de øvede, skal det ligge over 10.

- Det er lidt et vakum. Vandet er fladt, og det er slet ikke det samme. Men man er nødt til at vende det negative til det positive. Jeg har det rigtig godt med, at vi får mange igennem vores skole, der får snust til vandsport, siger han.

DR Vejret har taget hul på den sidste uge af sommertogtet rundt langs Margueritruten. Mandag besøgte karavanen Hvide Sande. Tirsdag går turen til Fanø, onsdag Ribe og torsdag Højer. Du kan se 'Vores vejr' på hverdage klokken 18.55 på DR1 eller på dr.dk her.

Facebook
Twitter