Vejrudsigten ser lovende ud: Skyfri himmel og bælgmørk nat lover godt for nordlys over Danmark

I Nord- og Vestjylland er himlen sandsynligvis skyfri i de sene nattetimer.

Billedet af nordlyset her blev fanget i England i 2014. (Foto: handout © Scanpix)

En sjælden gang i mellem er forholdene for at se det spektakulære nordlys til stede, og lige præcis i nat skulle chancerne være særdeles gode. I hvert fald nogle steder og på nogle tidspunkter i løbet af natten.

Den sjældne kombination af at det er forårsjævndøgn, og at solen er mere aktiv end normalt, er nemlig på plads.

Men det er ikke nødvendigvis nok. Nordlyset bliver nemlig hjulpet betydeligt på vej af en skyfri himmel og at månen er gået ned, så nattehimlen er klar og helt sort.

Og de forudsætninger ser ud til at blive indfriet i blandt andet Nordjylland og Vestjylland i nat.

For selvom det starter skyet de fleste steder landet i aften, så skulle det klare op flere, siger vejrvært i DR Jonas Landin.

- Klokken 2:45 i nat vil halvdelen af landet være skyfrit.

Bedste muligheder i det nordvestlige Danmark

Prognosen for nattens skydække bliver løbende justeret, men som det ser ud lige nu, skal man gøre sig størst forhåbninger om det grønne lys i horisonten, hvis man bor i det nordvestlige Danmark.

- I nat er der klart størst mulighed for at se det, hvis man befinder sig nordvest i landet. Der er det klart fra omkring klokken 02, siger vejrvært Jonas Landin.

Men hvis man brænder inde med et ønske om at se nordlyset og bor langt fra Nordjylland, så skulle der også være muligheder andre steder i Danmark. I hvert fald, hvis man er en early bird.

- Hvis man er frisk på at stå tidligt op, så er der også mulighed i de helt tidlige morgentimer omkring klokken 04 på Sjælland, Fyn og resten af Jylland.

Billeder fra vejrmodellen HARMONIE, der laver prognoser over, hvordan skydækket forventes at se ud i nat. Her kan du se, hvordan halvdelen af landet skulle være skyfrit klokken 03:00 i nat.

Det er først omkring klokken 05-06 i nat, at hele landet skulle være befriet fra tæppet af skyer - men på det tidspunkt står solen op.

Billeder fra vejrmodellen HARMONIE, der laver prognoser over, hvordan skydækket forventes at se ud i nat. Her kan du se, hvordan halvdelen af landet skulle være skyfrit klokken 06:00 i nat.

Meget skal gå op i en højere enhed, og endnu en faktor kan spille ind på nordlys-mulighederne - nemlig måneskinnet, siger Jonas Landin.

- Det kan også godt forpurre det lidt, men månen går ned klokken 02.30, så det burde ikke blive et problem.

Søg mod nord

Cecilie Sand Nørholm er astrofysiker på Planetarium i København og forsikrer om, at der skulle være gode chancer, hvis man holder sig vågen - eller står rigtig tidligt op i nat - for at spotte nordlyset.

- Der er ret fin sandsynlighed for, at man kan se det. Især her mellem lørdag og søndag. Ligesom med en almindelig vejrudsigt kan det selvfølgelig ændre sig lidt.

Rumvejrudsigter ser nemlig stadig fin ud.

- Men hvis man gerne vil se det, så er det altså nu, det er et godt tidspunkt, tilføjer hun.

Hun har tre gode råd til, hvad man skal gøre for at give sige selv de bedste chancer.

  • Man skal tage ud af byen til et sted, der er mørkt.

  • Man skal tage et sted hen, hvor der er frit udsyn mod den nordlige horisont.

  • Og så hjælper det ens muligheder at bevæge sig lidt nordpå i landet. Det kan for eksempel være Nordjylland eller Sjællands Odde.

Kilde: Cecilie Sand Nørholm

Luftatomer skaber farverigt lys

Hvis du ihærdigt holder dig vågen i nat for at spotte nordlyset, kan det være meget rart at vide, hvad det rent faktisk er. Lad os kaste os ud i en relativ kort forklaring.

Når nordlys opstår, skyldes det først og fremmest elektrisk ladede partikler, som Solen slynger ud i rummet. Dem kalder vi for solvinde.

Nogle af partiklerne fra Solen rejser gennem rummet og mod Jorden. Her rammer de Jordens magnetfelt, som leder de fleste af partiklerne uden om Jorden.

Nogle gange er solvindene så kraftige, at der opstår det, vi kalder et soludbrud. Her kommer partikler ind og rammer et større stykke af atmosfæren.

Når partiklerne støder ind i vores atmosfære, overfører de energi til atomerne.

- Partiklerne fra solvinden har sindssygt meget fart på. Vi snakker op til en million kilometer i timen. Jo hurtigere en partikel bevæger sig, desto mere energi har den med sig, forklarer astrofysiker Cecilie Sand Nørholm.

- Når atomer får overført energi, vil de gerne af med det igen. Det gør de ved at udsende lys, fortsætter hun.

Artiklen blev tidligere udgivet i en ikke-færdig version. Den er nu opdateret med information om, hvor og hvornår chancerne for at se nordlys skulle være bedst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk