Flere bilister oplever aggressive medtrafikanter, når de sætter sig bag rattet og kører ud i trafikken. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU.
Ifølge undersøgelsen er 35 procent af danske bilister det seneste år blevet udsat for vejvrede i større eller mindre grad. Det er en stigning på ti procent sammenlignet med 2008.
Stigningen i antallet af sager om vejvrede kan føre til farlige situationer i trafikken, siger dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund.
- Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt. De involverede bliver mentalt distraheret og har mindre fokus på trafikken.
Sjællænderne er hurtigst på aftrækkeren i trafikken
Vejvrede dækker over alt fra tilråb til fysisk vold i trafikken. Det er de mildeste former for vejvrede, som sker hyppigst, viser undersøgelsen, der er fortaget blandt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere. Kun en enkelt procent af de danske bilister har oplevet fysisk vold i trafikken.
Vejvrede er mest udbredt i Region Hovedstaden, hvor 41 procent har oplevet, at en anden bilist har givet fingeren eller er kommet med tilråb i trafikken.
Vreden på vejene opstår typisk, når en bilist ved et uheld begår en fejl, som kan genere og forskrække andre bilister. Derfor handler det ifølge seniorforsker ved DTU Transport Mette Møller om at bevare roen.
- Hvis man udsættes for vrede i trafikken, er det vigtigt at huske på, at modpartens reaktion kan skyldes forskrækkelse. Der behøver ikke være ond vilje bag den voldsomme reaktion.
Anette Nielsen og hendes mand blev udsat for voldsom vejvrede, der har sat dybe spor i dem begge. Se mere i videoen øverst i artiklen.