Velgørenhed vokser under krisen

Danskerne giver 2,5 mia. kr. om året i velgørenhed. Solidariteten er vokset under den økonomiske krise.

Flere af danskernes penge går til velgørenhed. Den økonomiske krise har gjort os mere solidariske. (Foto: DR- Johnny Krone)

Den økonomiske krise har sat skub i den private velgørenhed.

-Folk giver ikke mindre. Tværtimod, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, som indsamler en tredjedel mere end før krisen, der for alvor satte ind i slutningen af 2007.

-I krisetider bliver man opmærksom på, at alt ikke bare kører derudad, og kommer til at tænke på dem, der ikke har alt det, som vi stadigvæk har til overflod, siger Stubkjær, der vurderer, at stigningen fortsætter.

Eksempelvis gav foreningens faste givere i første halvår 2010 31 pct. mere end samme periode sidste år.

Til rent vand

Hos Unicef har stigningen været så stor, at man i 2009 indsamlede mere end i tsunami-året 2005. Organisationen var selv overrasket over fremgangen.

-Jeg må indrømme, at vi gik ind i 2009 med en vis bæven og faktisk forventede en nulvækst, fortæller generalsekretær Steen M. Andersen, der forventer en fremgang i år på 20-30 pct.

De ekstra millioner går bl.a. til rent vand og skoler i det vestafrikanske land Togo samt børnevacciner i Somalia.

Skat tæller med

Også Skat kan måle fremgangen. Fra 2008 til 2009 steg det velgørenhedsbeløb, som privatpersoner søgte fradrag for, med 45 mio. kr. til 592 mio. kr.

-Både antallet af danskere, der får fradrag for udgifter til velgørenhed, og det samlede fratrukne beløb stiger. Det er udtryk for, at der trods den økonomiske krise er flere, der giver til velgørenhed - og de giver i gennemsnit mere end før, siger specialkonsulent Lars-Henrik Christensen