Velkendt playboy afviser samtykke-app: 'Den får os til at lyde, som om vi er dyr'

Klinisk sexolog frygter, at ny app afseksualiserer samtykket.

Jeppe Risager er nærmest blevet synonym med et frivolt sexliv, når han optræder i Ex on the Beach. Og med til det sexliv hører ikke samtykke via en app. Vi skal ikke glemme den menneskelige kommunikation, lyder det. (Foto: (privat))

22-årige Jeppe Risager er kendt som en mand, der ikke holder sig tilbage, når der træder smukke kvinder ind i det realityprogram, der efterhånden er blevet synonym med nordjyden - Ex on the Beach.

Og det er ikke kun på skærmen, at den farverige storcharmør nyder et frit og aktivt sexliv - så frit og aktivt som coronaen tillader.

- Før var der sgu en ny kvinde hver weekend. Nu vil jeg sige, at jeg er nede på en ny kvinde hver fjortende dag. Man bliver nødt til at passe på sig selv, når der er corona, fortæller han.

Jeppe Risager lever altså et liv, hvor samtykker både bliver givet og modtaget oftere, end det er tilfældet for mange andre.

Alligevel har han ikke meget tilovers for den samtykke-app, der mandag blev lanceret af firmaet iConsent. En app, der lader partnere give hinanden digitalt samtykke til sex via en interface, der minder lidt om MobilePay.

- Altså, skal man overhovedet ikke kommunikere som mennesker mere? Samtykket kommer da gennem ord og gennem seksuel opførsel. Den her app får os til at lyde, som om vi er dyr, siger Jeppe Risager.

Appen blev allerede ved dens lancering kritiseret af både jurister, politikere, fagfolk og altså nu også af realitydeltagere. En kritik, der bakkes op af direktør i Kvinderådet Lise Johansen.

- Det er ikke noget, man skal skrive under på. Sex er en lang række af hændelser, som man samtykker til. Begge to skal være med på alle dele. Der hele vejen i lovbehandlingen blevet understreget, at det er sådan det skal forstås og at man netop ikke skal have nem-ID med i seng. Og så udvikler man en app, hvor det egentlig er det, man skal.

Folk lærer det aldrig, hvis de skal bruge en app

Jeppe Risager anerkender, at der med hans store erfaring også er kommet en klar forståelse for, hvornår man rammer inden for skiven i sine tilnærmelser, og hvornår man ikke gør.

- Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har det sådan. Der vil selvfølgelig være nogle, der ikke fatter det og ikke forstår, hvordan man skal aflæse en seksuel situation.

Men lige netop derfor mener han også, at iConsents samtykke-app vil hæmme den gruppe yderligere.

- Vi bliver mere og mere digitaliserede, og hvis man bliver fortalt, at samtykke sker via en app, så lærer man jo aldrig at læse den kvinde eller mand, man er sammen med.

Og den betragtning er læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen helt enig i.

- Det er jo en færdighed at aflæse andre seksuelt, så hvis vi rykker det over på en app, så fjerner vi noget af muligheden for at lære den færdighed, forklarer han.

Han har som Jeppe Risager også sine bekymringer i forhold til den nye samtykke-app.

- Jeg frygter, at vi får afseksualiseret sexlivet. At vi får for lidt lidenskab og for meget juristeri. Forståelsen af, at vi også nogle gange læser hinandens signaler forkert, er også vigtig, siger Jesper Bay-Hansen.

Hjælper ikke mod falske anklager

For Jeppe Risager handler hans modstand mod appen dog ikke om, at den kan hæmme sexlivet.

- Den dræber da ikke the mood. Det er jo bare som at tage et kondom på. Det tager sin tid, men så længe man kan hygge sig og grine i mens, sker der ikke noget ved det. Jeg synes bare ikke, at samtykket hører til på mobilen.

iConsent argumenterer med, at appen er udviklet for at skabe tryghed for både mænd og kvinder. Det argument køber Jeppe Risager dog ikke.

- Jeg kan ikke se, hvad en app skal gøre af forskel. Man kan jo alligevel altid sige, at man fortrød, efter man gav digitalt samtykke.

- Det er jo for vildt at sige, at 'nu sagde jeg ja på en app, så nu får manden eller kvinden lov til at rive mig rundt, lige som det passer dem'.

Så du kommer ikke til at installere denne her app lige foreløbig?

- Nej, det håber jeg da ikke, at der er nogen, der gør!

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter