Veluddannede indvandrere forlader landet

Højtuddannede indvandrere der har fået deres eksamen her i landet flytter i stor stil til udlandet. Diskrimination og manglende muligheder får mange af de kloge hoveder til opgive et arbejdsliv i Danmark.

Veluddannede indvandrere forlader Danmark fordi de entetn ikkekan finde arbejde inden for deres felt, eller fordi de føler sigdiskriminerede på arbejdsmarkedet. Indenfor det seneste år har 500veluddannede invandrere forladt Danmark.

Kun 14 procent af de højt uddannede indvandrere haruddannelsesrelevant arbejde. Resten er enten udenforarbejdsmarkedet eller også arbejder de med andet end deres fag -gør rent eller kører taxa.

Samtidig viser tal, at Danmark i løbet af de nærmeste år harbrug for en indvandring. I 2005 mangler der 100.000 personer på detdanske arbejdsmarked.

Mammal S. Amiri, som er neurolog på Odense Universitetshospital,føler sig ofte diskrimineret: - Når jeg færdes i byen, på strøget,i bussen, på toget, er jeg ikke den person med kittel påafdelingen, som bliver respekteret og accepteret, siger Mammal S.Amiri.

- Jeg er en, som man i offentligheden generelt kalder udlænding,indvandrer, flygtning, bistandsmodtager og det er ikke særligtsjovt at opleve døgnet rundt. Kun de timer, hvor jeg er på arbejde,hvor jeg er i min hvide kittel, giver mig lidt fred i sjælen,fortæller Mammal om den hverdag.

Klokken 20.00 sender DR1 dokumentarprogrammet Talenkrigen, somhandler om dilemmaet med mangel på arbejdskraft og indvandrere,hvis potentiale ikke bliver brugt.

Læs mere pådr.dk/talentkrigen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk