Venligboere dropper raslebøssen: Læg ekstra mad i indkøbskurven og forær varerne til os

Stigende priser på mad, varme og el presser fortsat danskernes økonomi.

Sep Thalwitzer (th.) er formand for Venligboerne Randers, som samler mad ind til trængende borgere. Ana Maria Sønderskov Clausen (tv.) er fundraiser i foreningen. (Foto: © Therese Bach Øvlisen (C) DR Nyheder)

Julegaver, lækker mad og pakkeleg er for mange danskere opskriften på en god jul.

Men i en tid med stigende inflation og rekordhøje priser er selv basale varer som havregryn og pasta svære at få råd til for mange udsatte danskere.

Sådan lyder det fra landets hjælpeorganisationer, der melder om stor efterspørgsel på hjælp, ligesom der også er ekstra pres på julehjælpen i år.

Det gør organisationerne endnu mere afhængige af donationer - og her har foreningen Venligboerne i Randers udtænkt en anderledes måde at gøre det på, som skal hjælpe på den store efterspørgsel.

I stedet for at stå med en raslebøsse ude foran supermarkederne, opfordrer foreningen nemlig folk til at handle lidt ekstra ind og donere det til dens madbank, som den efterfølgende fordeler til trængende borgere i kommunen.

Det fortæller Sep Thalwitzer, der er formand for Venligboerne Randers, som både hjælper tilkomne flygtninge og borgere, der har brug for en håndsrækning.

Og hun mærker også til det stigende økonomiske pres blandt borgerne.

- I år er det rigtig slemt. Vi får henvendelser fra nye mennesker hver eneste uge, som har svært ved at få det til at hænge sammen. Det er også mennesker, hvor den ene måske har et lavtlønsjob. De får rigtig svært ved at få det til at hænge sammen nu, siger Sep Thalwitzer.

Ikke råd til madpakker

Hver søndag i måneden deler foreningen den mad ud, som den har indsamlet, til trængende borgere, der ansøger om det.

Men fordi man kun kan få hjælp to gange om måneden i et halvt år, er der ikke uendelig hjælp til den enkelte borger eller familie. Og det er simpelthen for at kunne hjælpe flere.

- Vi har familier, der ikke sender deres børn i børnehave, fordi de ikke har mad til deres madpakke, siger Sep Thalwitzer.

Sidste år henvendte fem til femten familier sig hos Venligboerne Randers hver søndag. Nu er tallet steget til mellem femten til femogtredive.

Og hvor der tidligere på året primært var tale om ukrainske flygtninge, er der nu også danske familier iblandt, hvor både mor og far har et arbejde, men hvor krisen gør, at de ikke har råd til mad, fortæller Sep Thalwitzer.

Stor succes

Ifølge Sep Thalwitzer er tiltaget, der nu kører for tredje gang, en succes. Og det skyldes, at folk bliver motiveret af at vide, at den konkrete vare, de køber og lægger i kurven til foreningen, ender hos nogen, der har brug for den.

Og det er Ana Maria Sønderskov Clausen, der er fundraiser i Venligboerne Randers, enig i.

- Det virker super håndgribeligt for mange mennesker, at man handler lidt ekstra i vognen. Nogle er kommet med to bæreposer til os, og andre støtter med nogle hakkede tomater. Det der med at man kan støtte, uanset hvilken pengepung man har, det er en super håndgribelig måde at gøre det på, siger hun.

Sep Thalwitzer (th.), formanden for Venligboerne Randers og Ana Maria Sønderskov Clausen (tv.), der er fundraiser i foreningen, mener begge to, at foreningens tiltag er en succes. (Foto: © Therese Bach Øvlisen)

En af dem, der har doneret madvarer til Venligboerne Randers, er pensionisten Lylia Møller Hansen. For hende handler det om at støtte en god sag. Også hvis det betyder, at hun må spare nogle andre steder.

- Hvis jeg kan hjælpe nogen en lille smule, så gør det ikke mit hjerte noget, siger Lylia Møller Hansen.

'Der skal meget mere til'

I oktober måned kunne en række sociale hjælpeorganisationer bekræfte, at de stigende priser på særligt mad og energi skubber flere og flere danskere ud mod kanten, hvor der tages drastiske midler i brug for at få hverdagen til at hænge sammen.

Det gælder blandt andet afbrænding af ulovligt affaldstræ, som udvikler giftige dampe, når det brænder.

Allerede dengang krævede flere organisationer mere politisk handling, udover aftalen om vinterhjælp som blev indgået mellem en række partier i den tidligere regering.

- Der skal meget, meget mere til. Det her kan ikke løses af julehjælp eller af humanitære organisationer. Vi kan putte et lille plaster på, men der er brug for, at politikerne tager ansvar for, hvor mange der skal drives ud over kanten i vores samfund, har Anders Ladekarl, Røde Kors’ generalsekretær, blandt andet sagt.