Venner laver plastikaffald om til genbrug med hjemmelavet kværn

På Refshaleøen i København laver Von Plast gamle ølkrus om til fliser og lamper.

I den her uge foreslog EU-kommissionen, at al engangsbestik, sugerør og tallerkner lavet af plastik skal afskaffes.

For plastik er en af fremtidens helt store miljøudfordringer, mener både EU og FN. FN anslår f.eks. at 8 millioner tons plastikaffald hvert år ender i verdenshavene.

Og ifølge både FN og EU er løsningen ganske enkelt mere genbrug.

Det har de to venner Andreas Zacho og Lasse Helledi taget til sig. Og inspireret af Youtube-genbrugsguruen Dave Hakkens, har vennerne startet plastikværkstedet 'Von Plast' i København.

- Jeg mener ikke, at vi som samfund, politikerne eller nogen andre har nok fokus på miljøet. Og det bør vi have, hvis vi vil fortsætte den levevis, som vi har i dag, siger stifter af Von Plast Andreas Zacho.

Hjemmebygget kværn

Med base i nogle gamle containere drager Von Plasts to-mands hær bevæbnet med spande hver dag på mission på Refshaleøen for at samle plastikaffald.

Krigsbyttet bliver hjemme i værkstedet kværnet i små stykker i en hjemmebygget kværn. Stykkerne bliver herefter smeltet ned i en ovn - også hjemmebygget - før plastikken genopstår som farvestrålende lamper, fliser og cykelhåndtag.

Du kan se mere om Von Plast i videoen øverst i artiklen.

Og i 21 Søndag klokken 21.00 på DR1 kan du få hele historien om den verdensomspændende genbrugsplastbevægelse, som Von plast er en del af.