Venner og familie styrker helbreddet markant

At have nære venner, en god familie eller et bredt netværk er lige så vigtigt for sundheden som at dyrke motion eller lade være med at ryge og drikke.

Venner og i det hele taget nære relationer er meget vigtigt for helbreddet - hele livet. Det viser undersøgelsen Social Relations and Mortality Risk (Sociale relationer og dødelighedsrisiko, red.), som er lavet på Brigham Young University i Utah i USA.

Hvis venskab kunne udskrives på recept, burde det ske i store mængder.

I hvert fald viser en amerikansk undersøgelse at det at have nære venner, en god familie eller et bredt netværk er lige så vigtigt for sundheden som at dyrke motion eller lade være med at ryge og drikke.

Nedsætter risiko for tidlig død markant

Faktisk sænker det risikoen for en tidlig død med 50 procent, konkluderer forskerne, som har sammenholdt 150 studier på området fra hele verden.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er ikke nyt, at ensomhed er usundt, men det er første gang, forskere undersøger så konkret, hvor usundt det egentlig er.

Lige så usundt at være ensom som storryger

I følge undersøgelsen er det således lige så usundt at sidde ensom derhjemme som at ryge 15 cigaretter om dagen eller være afhængig af alkohol. Og det er langt mere usundt end fedme.

Og forklaringen er enkel: Når vi bekymrer os om andre, tager vi også bedre vare på os selv, siger den ledende forsker bag undersøgelsen, Julianne Holt-Lundstad.

Det kan Margrethe Kähler, som er ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, nikke genkendende til.

Ældresagen: 40.000 ældre over 65 føler sig ensomme

- Gennem arbejdet har man haft kontakt til andre. Og hvis man så også mister sine venner og sin partner, kastes ensomheden lige i synet på én, siger Margrethe Kähler.

Som konsekvens sygner mange hen og holder op med at røre sig.

Mange spiser usundt og nogle ryger og drikker for meget, og så øges risikoen for hjertekarsygdomme, knogleskørhed og sukkersyge.

FacebookTwitter