Vennerne blev løsladt, men 31-årig nigerianer skal for retten. Årsag? Han mistede sit ene ben

Et år efter piratjagt i Guineabugten skal etbenet nigerianer for retten i Danmark.

Fem personer døde efter ildkamp med danske specialstyrker. (Grafik: Morten Fogde Christensen)

Afsnit tilføjet klokken 11.03, fordi der er tvivl om mandens alder.

En 31-årig, etbenet mand fra Nigeria sidder i dag på anklagebænken i Københavns Byret i en opsigtsvækkende sag om den danske fregat Esbern Snares mission i Guineabugten.

Manden er ved Københavns Byret tiltalt for have bragt andre mennesker i fare i forbindelse med, at han var ombord på en båd, hvor mandskabet endte i ildkamp med Frømandskorpset.

Den 31-årige er ikke anklaget for at have skudt mod soldaterne men udelukkende for at have været ombord. Han blev fløjet til Danmark i januar og har siddet varetægtsfængslet lige siden. Ifølge anklagemyndigheden er han 31 år gammel, men selv hævder han, at han er 40.

Anklagemyndigheden siger, at det er det tal, "man har fået overdraget", men hans rigtige alder er aldrig blevet bekræftet, lyder det.

- Han har ventet længe, og han glæder sig bare til at få det her afsluttet. På den anden side vil han ikke dømmes for noget, han ikke har gjort, siger hans forsvarer, advokat Jesper Storm Thygesen.

Jesper Storm Thygesen undrer sig over sagen. (Arkivfoto)

For godt et år siden sejlede Esbern Snare rundt ud for Nigerias kyst, hvor missionen var at bekæmpe pirater i området.

Den 24. november blev den mission pludselig meget praktisk. Omkring klokken 19 blev den danske besætning kaldt ud til et sted efter meldinger om, at der var pirater i området.

Sådan forløb det den 24. november 2021:

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skudskader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Ildkamp endte med fem døde

En helikopter fra Esbern Snare blev sendt i luften og fik snart øje på en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord.

De var bevæbnede og havde "pirateri-redskaber" med ombord. Det var blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerede til motorbåden, at den skulle stoppe, men forgæves.

Besætningen på den danske helikopter så, at mændene i båden opførte sig aggressivt og smed forskellige ting overbord.

Det danske Forsvar har forklaret, at en finskytte ombord på den danske helikopter fra Frømandskorpset besluttede at affyre et varselskud og siden et skud mod bådens motor.

Mændene i båden efterkom ikke de danske soldaters anvisninger, men begyndte i stedet at skyde mod helikopteren. Frømandskorpset sendte en båd afsted, og ildkampen fortsatte. Fire mænd døde. En femte røg over bord og betragtes som druknet.

De fire overlevende blev pågrebet af de danske styrker.

Ingen danske soldater kom til skade.

Tre andre fik en båd og blev løsladt

Den 31-årige blev såret og fik senere amputeret sit ben. De sidste tre fra båden, som overlevede, har tidligere været sigtede i sagen.

Men daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttede, at de skulle løslades, fordi det ikke var muligt at lave en aftale om at udlevere og retsforfølge dem i et af landene omkring Guineabugten.

I stedet skulle mændene retforfølges i Danmark, men man ønskede ikke besværet med at retsforfølge piraterne herhjemme.

Derfor fik de tre udleveret en båd af de danske myndigheder og kunne forlade Esbern Snare som frie mænd.

Sådan gik det ikke for den 31-årige. På grund af Danmarks internationale forpligtelser ville det med mandens tilstand ikke være forsvarligt at løslade ham.

Derfor blev han fløjet til Danmark i januar i år, hvor han blev fremstillet i et grundlovsforhør. Han har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Føler sig uretfærdigt behandlet

Ifølge den nigerianske mands forsvarer har han følt, at det var mærkeligt, at han er den eneste på båden, der skal straffes - fordi han endte med at miste det ene ben.

- Han føler sig meget uretfærdigt behandlet. Hvorfor skal han behandles værre end hans venner, bare fordi han er kommet til skade?

- Hvis han ikke havde fået amputeret benet, var han blevet sendt tilbage til Nigeria ligesom de andre. Det synes han faktisk ikke er rimeligt, siger Jesper Storm Thygesen.

Undervejs i sagen har manden været sigtet for drabsforsøg, men anklagemyndigheden mener ikke, at manden rent faktisk skød mod de danske soldater.

Manden selv har erkendt, at han var ombord på båden, men han har hele tiden nægtet, at han brugte våben. Desuden har han hævdet, at det var de danske styrker, der skød først.

Anklagemyndigheden har ikke ønsket at kommentere sagen, inden der er faldet dom. Der er planlagt fire retsdage.

Se vores explainervideo om hele sagen her: