Vennerne må igen fejre dig natten lang: Sådan undgår du, at smitten løber løbsk til din fest

Det er igen muligt at feste hele natten ved private arrangementer i forsamlingshuse og på restauranter.

Illustration: Katrine Holst Nielsen

Nu kan du igen invitere til fest uden at skulle lukke den allerede klokken 23. Og du kan invitere 25 indenfor i stedet for 10.

Men under private fester og fejringer er der før sket stor coronasmitte

Derfor kommer Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, og Lone Simonsen, professor og epidemiolog ved Roskilde Universitet, her med deres bedste råd til, hvordan du undgår, at din fest bliver en såkaldt "supersprederevent".

Og nu er det ikke for at tage festhumøret fra dig, allerede inden weekenden er begyndt, men lad os være ærlige fra start;

Hvis du vil følge festanbefalingerne, bør du nok vente med at invitere dine tyve bedste venner til kandidatfest eller 30 års-fødselsdag, hvis du drømmer om en nat, hvor I vrider jer på dansegulvet og skråler til høj musik.

Trods de nye lempelser er det ikke den slags fester, du kan holde nu, lyder det.

Her er, hvordan du bør feste ifølge anbefalingerne.

1

Inden festen

Arkivfoto (Foto: HANNAH BEIER © Scanpix)

Allerede når du inviterer dine gæster, bør du gøre opmærksom på, at kun raske mennesker må dukke op.

Det betyder selvfølgelig, at folk, der er testet positive for corona, skal blive hjemme. Det samme gælder personer, som er nære kontakter til smittede, eller som har symptomer på covid-19.

Hvis du holder din fest på et såkaldt serveringssted - det vil sige på en restaurant, café, i et lejet forsamlingshus eller andet festlokale, hvor der fast er tilknyttet personale, som står for servering, bordopstilling og det praktiske, er der krav om, at gæsterne viser coronapas.

Det betyder, at de skal dokumentere, at de enten er færdigvaccinerede, er tidligere smittede eller er testet negative inden for de seneste 72 timer.

Holder du derimod festen hjemme eller i et lejet fælleslokale, for eksempel et forsamlingshus, uden tilknyttet personale, men hvor du selv står for det praktiske, er der ikke et krav om coronapas.

Alligevel anbefaler Bolette Søberg, at dine gæster er ny-testede, når de kommer:

- Det vil bestemt ikke være en dum ide at bede folk om at blive testet på forhånd.

Lone Simonsen stemmer i. Faktisk opfordrer hun til, at testen er under tre døgn gammel.

- Bed dem, der kommer om at få lavet en test indenfor 24 timer, før festen begynder, det vil virkelig være fikst. En test er et øjebliksbillede, så hvis du har fået den for 72 timer siden, er der større risiko for, at du kan have nået at udvikle corona inden festen.

Men både Bolette Søgaard og Lone Simonsen understreger, at et negativt testsvar ikke er nok, hvis du har corona-symptomer.

Har du har tør hoste, ondt i halsen eller andre tegn på covid-19, må du - test eller ej - tage en Netflix-aften på sofaen i stedet.

- Symptomer går altid forud. Symptomer er tegn på, at du kan være syg og smitsom. Ved corona-test er der altid en risiko for et falsk negativt testsvar. Så symptomer betyder, at du må blive hjemme, siger Bolette Søgaard.

2

Under festen

Arkivfoto (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Så langt så godt; Du har ved at bede syge folk om at blive hjemme og alle om at teste sig nedsat faren for, at der vil være smittede til din fest, markant.

Og så tænker du måske, at vejen for en fest, som vi kendte dem inden corona, er banet. Desværre. Der er vi ikke endnu ifølge de to eksperter.

Først og fremmest er der en række regulære krav, du skal overholde, hvis du vil holde et såkaldt 'privat arrangement' til efter klokken 23, på en restaurant, café, bar eller i et lejet festlokale.

Kravene er:

  • Serveringssteder og lejede festlokaler samt private gildesale, forsamlingshuse og lignende må holde åbent efter klokken 23 for private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden, og så længe at kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til lokalet.

  • Desuden gælder forsamlingsforbuddet. Indendørs er det nu på 25 personer. Fra 21. maj bliver det, hvis alt går efter planen, sat op til 50. Forsamlingsforbuddet gælder i alle lokaler, offentligheden har adgang til. For eksempel i forsamlingshuse, andre typer lejede fælleslokaler og på restauranter, barer og andre serveringssteder. Det gælder dog ikke i private hjem.

  • Hvis du holder fest på et serveringsted, er der også andre krav. For eksempel krav om coronapas og et arealkrav om, at der for hver deltager skal være 4 m2 gulvareal. Hvis gæsterne mest sidder ned til arrangementet, er kvadratmeterkravet 2 m2 per deltager i lokalet.

  • Desuden må der ikke være dansegulv på restauranter, barer og andre serverinsteder. Der må dog gerne gøres plads til at danse brudevals. Læs mere om retningslinjerne for private arrangementer her.

  • Ved arrangementer i et lejet lokale, f.eks. et medborgerhus eller forsamlingshus, hvor der ikke er fast tilknyttet personale, gælder forsamlingsforbuddet som nævnt, men der er ikke deciderede arealkrav og krav om coronapas. Der er dog en lang række anbefalinger.

For nylig udgav Sundhedsstyrelsen en helt ny pjece med gode råd til, hvordan vi kan afholde større private arrangementer, fester og fejringer i en corona-tid.

Bolette Søborg fortæller, at disse anbefalinger gælder, uanset om du holder fest derhjemme, på en restarant, bar eller i et lejet forsamlingshus eller lignende uden personale.

Og det er, når du læser de anbefalinger, at det ser svært ud, hvis du drømmer om for eksempel en 30 års fødselsdagsfest, hvor I kan danse tæt og skråle med på Nik & Jay, Beyoncé, Kanye West, eller hvem der nu har udgjort soundtracket til dit liv.

Det fremgår nemlig klart, at du og dine gæster bør holde mindst én – men gerne to - meters afstand, hvis I ikke er færdigvaccinerede.

Derudover står der, at du og dine gæster bør undgå fællessang, når I er tæt. I bør have mindst to meter mellem jer eller gå udenfor, hvis hele selskabet skal lægge vokal til en hjemmeskrevet festsang om dig.

I bør desuden droppe dans og selskabslege med høj aktivitet indendørs. Ligesom høj musik er no go, fordi det ofte vil få folk til at tale højere og rykke tættere sammen for at kunne høre.

Kort sagt bliver du i Sundhedsstyrelsens anbefalinger rådet til at overholde alle de smitteforebyggende tiltag, mange af os efterhånden kender til hudløshed, når du fester.

Det til trods for, at alle til festen er ny-testede, og folk med corona-symptomer er blevet hjemme.

Ifølge Bolette Søberg handler det alt sammen om at få risikoen for smitte så langt ned som muligt.

- Risikoen for, at du kan blive en superspreder, er stadig ikke nul med test inden. En test er et øjebliksbillede. Hvis der skulle være en smittet iblandt, øger man risikoen for, at den person får lov til at smitte, hvis ikke man har de smitteforbyggende tiltag under selve arrangementet, siger Bolette Søborg.

Her kan du læse en række af anbefalingerne fra pjecen 'Private arrangementer, fester og fejringer i en tid med COVID-19.' Artiklen fortsætter under boksen.

Men kommer vi nogensinde et sted hen, hvor smitterisikoen bliver nul. Er det ikke lidt overforsigtigt?

- Lige nu er særligt de yngre ikke vaccineret, og når vi går ned under smittetallene for torsdag, hvor smitten er steget igen, kan vi se, at en del af smitteeventsene er ved sociale arrangementer. Det sker sjældent i skolen eller steder, hvor der er styr på, hvordan vi agerer sammen. Det er i de sociale samværsformer, hvor man slækker på retningslinjerne, og så sker smitten altså, siger Bolette Søgaard.

Et nyere eksempel på dette kom frem fredag morgen. TV2 Lorry kunne fortælle om en aften, hvor elever fra Rungsted Gymnasium så Champions League-semifinale sammen. I alt ti personer var til stede. Ni er nu ramt af corona, og smitten har efterfølgende spredt sig til venner og familie.

Det betyder ifølge Hørsholm Kommunes borgmester, Morten Slotved (K), at kommunens samlede smittetal nu er "faretruende" tæt på den grænse, hvor skoler, institutioner, restauranter, butikker og så videre automatisk skal lukke.

Lone Simonsen råder alle til at sætte sig ind i alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fester og fejringer og gøre det, så godt de kan.

- Der er nogle smittede, som ikke bliver opdaget ved test. Det kan godt være, at de, der selv er til festen, ikke har specielt stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Men vi er nødt til at huske på, at de smittede vil bringe smitten videre til deres arbejdspladser, forældre, bedsteforældre og så videre. Man kan ikke kun tænke på festens aldersgruppe, siger hun.

Hun fortæller, at selv om mange danskere efterhånden er vaccineret, skal markant flere stikkes, før vi rigtigt kan vende tilbage til den slags fester, vi plejer at have.

- Vi har indtil videre vaccineret de fleste over 65 år, som er de mest sårbare, og dem som dør af corona. Men vi skal gerne have vaccineret ned til 50 års alderen og gerne 40 år, før jeg er sådan helt rolig. For folk i 50'erne og 60'erne er i høj grad dem, som bliver indlagt med alvorlig corona, siger hun og afrunder med:

- Og så er der senfølgerne at tænke på. De rammer også unge, og det er en alvorlig situation, hvis man mister lugte- eller smagssansen, og den ikke kommer tilbage.

3

Efter festen - hvis uheldet er ude

Arkivfoto (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Sker det uheldige, at en af dine gæster eller du selv bliver testet positiv kort tid efter festen, er der kun én ting at gøre.

- Der skal ikke være noget coronaskam. Man skal ikke holde sig tilbage af frygt for at ødelægge den gode stemning efter en sjov aften. Ring til dem, der var med og sig; "Det er jeg sgu ked af, men jeg er lige blevet testet positiv."

- Styrelsen for Patientsikkerhed kan hjælpe. Det er rigtig vigtigt at være åben omkring det, så vi får det bremset, siger Bolette Søborg.

Både hun og Lone Simonsen understreger, at vi i takt med, at flere danskerne får en vaccine, vil vende tilbage til et liv, hvor vi igen kan fejre mærkedagene i vores liv, som vi selv vil.

- Den næste store målsætning er, at alle over 50 år skal være vaccineret første gang, og alle over 65 år skal være færdigvaccinerede. Jeg kan ikke love, hvad vi præcis kan, når alle over 50 år er vaccineret, men på det tidspunkt vil vi være meget tættere på at kunne danse og sådan nogle ting igen, siger Bolette Søborg.

Lone Simonsen ser som nævnt gerne, at folk helt ned til omkring 40 års alderen bliver vaccineret, inden vi for alvor løsner op for alle anbefalinger og restriktioner.

- Det er altså ikke for at være en sur, gammel epidemiolog. Men jeg holder vejret lige nu, fordi vi på det seneste ser en tendens til stigning i smittetallene. Og det er effekten af de genåbninger, der blev sat i gang for snart tre uger siden. Den store del af genåbningen, som startede torsdag, kan man altså først se effekten af om flere uger, og så vil vi ret sikkert se en stejlere stigning i smitten.

- Jeg vil sige; "Hvorfor risikere vores hidtil flotte epidemikontrol her i foråret, når nu man kan blive vaccineret lige om lidt?" Personligt vil jeg holde mig lidt tilbage fra store arrangementer og forsamlinger, indtil jeg har fået mit første stik.

FacebookTwitter