DR sætter i aften fokus på danskernes brug af sort arbejde. Men hvordan undgår du egentligt at bidrage til den sorte økonomì?
Ifølge Skat må du generelt ikke lave noget, der har en "væsentlig økonomisk værdi" for modtageren.
Oversat fra bureaukratisk betyder det, at der skal være tale om mindre opgaver i privatsfæren. Samtidig skal det være for en person, som du har en relation til. Det kan være din kollega, en kammerat eller familie.
Du må altså gerne må pudse din brors vinduer - så længe du ikke tager betaling for det, eller at I ikke har aftalt, at han skal gøre dig en tjeneste som tak.
Hæng bare hylderne op
Der er som udgangspunkt heller ikke noget i vejen for, at du laver mad til din nabo flere gange om ugen. Igen er det afgørende, at du ikke modtager noget for dit arbejde, eller at det har en væsentlig økonomisk betydning for modtageren.
Så længe dette er gældende, så er det lige meget, om det er en tjeneste, der gentages flere gange.
Normalt er "sædvanligt håndværksarbejde" hos venner og familie også fritaget. Der er altså intet i vejen for, at du også fremover hjælper til med at hænge hylder op hos familien eller hjælper en ven med at fælde et træ.
Særlige regler for unge og pensionister
De ovenstående regler gælder dog ikke for børn og unge under 16 år. De kan nemlig arbejde skattefrit hos naboer, familie eller venner, så længe det foregår i det private hjem.
En tjans som flaskedreng i naboens kiosk vil derimod være skattepligtig, da arbejdet udføres for en virksomhed.
Skattefriheden gælder desuden, hvis flaskedrengen, der betaler skat af sin løn fra kiosken, også lufter hunde for gadens beboere. Lommepenge er også fritaget for skatten.
Som folkepensionist gælder tilsvarende regler - også hvis du ikke får folkepension, men blot opfylder adgangskravet. Dog må du maks tjene 10.200 kroner i 2014. Hvis de, der får udført arbejdet, indberetter betalingen til Skat for at opnå håndværkerfradrag, er lønnen skattepligtig.
Se mere om danskernes brug af sort arbejde i "Det er helt sort" klokken 21.30 på DR1.