Venstre: Hack-og-læk er en stor trussel mod danske partier

Truslen kommer især fra fremmede stater, der vil påvirke politiske processer.

Da Demokraternes Nationale Komité blev hacket under den amerikanske valgkampagne, blev der lækket en række pinlige emails i en såkaldt hack-og-læk-operation.

Ifølge en efterretningsrapport skete det for at ”underminere den offentlige tillid til den amerikanske valgproces, nedgøre Hillary Clinton og skade hendes valgbarhed og potentielle præsidentembede.”

HACKERE ANGRIBER DANMARK FOR AT SPIONERE OG BEGÅ KRIMINALITET

I den årlige vurdering af cybertruslen mod Danmark tager Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) udgangspunkt i fire formål med cyberangreb:

Cyberspionage

Cyberkriminalitet

Cyberaktivisme

Cyberterror

Og den slags kan også ske i Danmark. Det vurderer Center For Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste i en ny rapport. Det er nemlig især fremmede stater, der angriber danske myndigheder, og de kan have en interesse i at ”påvirke meningsdannelse og beslutninger”, lyder det.

Hos partiet Venstre fulgte man den amerikanske sag tæt, siger partisekretær Claus Richter. Han ser nemlig også en trussel mod enkelte partier i Danmark.

- Det ser vi meget alvorligt på. Vi har selv fulgt meget nøje med i det, der skete under det amerikanske valg, og vi ser det som en meget stor trussel for Venstre, men også det politiske system, at vi nu kan blive udsat for hackerangreb fra andre lande, siger Claus Richter.

Ny brugeradfærd øger truslen

Hackerangrebet mod Demokraternes Nationale Komité fik Venstre til at tage et ekstra kig på sikkerheden.

Vi har selv fulgt meget nøje med i det, der skete under det amerikanske valg og ser det som en meget stor trussel for Venstre, men også det politiske system, at vi nu kan blive udsat for hackerangreb fra andre lande.

Claus Richter. partisekretær i venstre

- Jeg har konkret bedt vores it-afdeling om at følge op på, om der er ting i vores sikkerhedssystemer, hvor vi skal øge sikkerheden, siger Claus Richter, der også peger på den teknologiske udvikling som en ekstra udfordring.

- For bare år siden brugte man ikke telefonen til at læse mail eller havde adgang til interne dokumenter. I dag kan man komme på med ipad, computer og via wifi hjemme på den private adresse, så der er en brugeradfærd, der ændrer sig, en teknologisk adfærd der ændrer sig og så samtidig en øget trussel.

Venstre: Trist udvikling

I lækket fra Demokraterne kom det blandt andet frem, hvordan ledelsen havde forsøgt at spænde ben for Hillary Clintons modkandidat, Bernie Sanders, og at interne mails tilsvinede flere af partiets store donorer.

For Claus Richter er det ting som medlemskartotek, økonomisystem og interne strategier i forhold til valgkamp, der ikke må komme i hænderne på fremmede magter.

- Jeg synes, at det er meget trist at man i sin drift af politisk parti, som drejer sig om demokrati og politiske holdninger, også skal bruge tid og ressourcer på at sikre sig mod fremmede magter, der ikke har noget med demokratiet i Danmark at gøre.

Frygt i Tyskland

Ifølge rapporten fra Center For Cybersikkerhed er påvirkningskampagner fra fremmede stater ikke noget nyt, men det er til gengæld nyt, at de bruger cyberspionage til at gøre det. De informationer, de skaffer sig adgang til, bliver så sorteret og lækket til offentligheden. Det kan for eksempel være oplysninger, der stiller politikere i dårligt lys under en valgkamp.

I Tyskland har man set en stigning i antallet af angreb mod tyske partier, som den tyske sikkerhedstjeneste ser som et forsøg på at påvirke det kommende forbundsdagsvalg.

På et højere niveau kan det også være et forsøg på at påvirke samarbejdsforhold mellem andre lande og rokke ved alliancer som EU og NATO.

Hør chef for Center For Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, forklare om hack-og-læk-operationer.

RUSLAND

  • "Rusland har gennem en længere periode investeret intensivt i sine cyberkapaciteter og har avancerede kapaciteter til at udføre omfattende cyberspionage mod politiske og militære mål i Vesten. Samtidig har Rusland adgang til cyberkapaciteter, som kan understøtte landets konventionelle militære operationer, eksempelvis målrettede operationer mod kritisk infrastruktur."
  • Kilde: Trusselsvurderingsenheden ved Center for Cybersikkerhed.

KINA

  • "Kina råder over omfattende muligheder for at udføre cyberspionage. Flere kinesiske myndigheder, herunder det kinesiske militær, er i Vesten blevet offentligt kritiseret for at stå bag omfattende spionage via internettet mod en lang række mål i udlandet. Kina bruger sine cyberkapaciteter til at indhente informationer af økonomisk, politisk og militær betydning."
  • Kilde: Trusselsvurderingsenheden ved Center for Cybersikkerhed.

Læs hele rapporten 'Cybertruslen mod Danmark' her.