Skal den danske folkeskole være helt fri for muslimske tørklæder?
Ja, lød svaret fra Venstres integrationsordfører Marcus Knuth, der den 12. januar skrev kommentaren 'Skoler bør lære af VUC i Lyngby og forbyde tørklæder', der blev bragt i Berlingske.
- For mig er tørklædet blot det første skridt i retning af islams livslange dominans over muslimske piger, lød det blandt andet i kommentaren, hvor han opfordrede de enkelte folkeskoler til at lave regler mod tørklæder.
Denne holdning tester programmet 'Langt fra Borgen' her til aften, hvor Marcus Knuth sammen med De Radikales integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen besøger Ellebjerg Skole i København, hvor en stor del af eleverne har en anden etnisk baggrund end dansk.
Her taler de med de børn, som et eventuelt forbud vil omhandle.
Og det var vidt forskellige holdninger til tørklædespørgsmålet, som de to ordførere træder ind i skolegården med.
- Jeg har det helt grundlæggende sådan, at hvis man tvinger et stykke hovedbeklædning af mennesker, så er det lige så undertrykkende, som hvis de er blevet tvunget til at tage det på, siger Sofie Carsten Nielsen (R) inden besøget, hvilket bestemt ikke stemte overens med Venstre-ordførerens holdning.
- Hvis man gerne vil tage Danmark til sig, så er det i direkte modstrid med det, som det muslimske tørklæde repræsenterer. Jeg synes, at skolerne skal tage et opgør med det, så der ikke er tørklæder i de danske folkeskoler, siger Marcus Knuth.
Elever: Vi har selv valgt det
Sofie Carsten Nielsen og Marcus Knuth taler blandt andet med lærere og forældre, der kommer med deres syn på tørklædedebatten.
Men det er en debat med skolens 8. klasser om tørklæder i folkeskolen, som for alvor får ordførerne til at reflektere over, hvordan vi bedst bekæmper social tvang blandt eleverne.
Eleverne argumenterer nemlig med, at man har religionsfrihed, og at der er mange, som ønsker at bruge det muslimske tørklæde, når de kommer op i de høje klassetrin.
- Jeg har selv valgt at have tørklæde på, og jeg har haft det på i tre år nu. Jeg føler mig fri med det og er rigtig glad for det, siger Lejle Mustafi fra 8.A.
En holdning, som klassens elever er enige i:
- Jeg synes, at I fokuserer på det forkerte. I stedet for at afskaffe tørklædet, så synes jeg, at I skal fokusere på at afskaffe tvang. Hvis I afskaffer det helt, går det også ud over dem, som gerne vil have tørklæde på, siger Inas Keruani fra 8. B.
Knuth efter besøg: Vi skal acceptere deres selvbestemmelse
Og de unges argumenter vinder særlig indpas hos Marcus Knuth, som efter besøget ikke længere går ind for, at enkelte folkeskoler forbyder alle deres elever at gå med muslimske tørklæder.
- Det er helt tydeligt, at når de når op til en vis alder, så er de meget bevidste om deres selvbestemmelse, og det skal vi acceptere. Nogle af dem vi mødte i dag – ottende og niende klasser – de er mere modne, end jeg egentlig havde forestillet mig. Jeg tror egentlig godt, at de kan træffe valget, sagde Marcus Knuth og fortsatte:
- Jeg vil stå fast på at i de unge klasser, der skal skolerne gøre meget, meget mere for at gå ind og sige, at det her skal være et fristed for de børn, der er så unge, at de ikke selv tager beslutningen, sagde han.
Du kan se hele Langt fra Borgen klokken 21.55 på DR1. Efterfølgende kan programmet findes på dr.dk/tv.