Venstre: Sverige må bruge Eritrea-rapport, som de vil

Venstres udlændingeordfører mener ikke, Venstre har et ansvar for, at fejlbehæftet dansk rapport citeres i svensk Eritrea-rapport.

Mange er på flugt fra det lukkede Østafrikanske land, Eritrea. I 2015 søgte 7233 eritreere asyl i Sverige. (Foto: pascal rossignol © Scanpix)

En ny, svensk Eritrea-rapport, som udgør grundlaget for asylbehandlingen af eritreere, som søger asyl i Sverige, citerer en udskældt dansk Eritrea-rapport, som af det videnskabelige miljø er dømt ude for at være fejlbehæftet og forkert i sine sammenfatninger.

Venstre mener dog ikke, at Danmark kan lægges til last for, hvad svenskerne vælger at citere i deres egen rapport.

- Jeg har ikke nogen kommentarer til, at den danske rapporter citeres i Sverige. Det må være op til dem, hvilke rapporter, de bruger, siger udlændingeordfører Marcus Knuth (V).

Sidste år gik ombudsmanden ind i sagen. Her blev vigtigheden af, at politikere ikke blandede sig i sagsbehandlingen, pointeret. Det såkaldte armslængdeprincip.

Derfor mener Marcus Knuth ikke, han kan forholde sig til, om de danske myndigheder har et moralsk ansvar for, om den danske rapport bruges i asylbehandlingen i andre lande.

- Hele ombudssagen handlede om, at det er ikke er noget politisk spørgsmål, og det ikke er nogen politisk beslutning, om den danske rapport skal trækkes tilbage. Det er Udlændingestyrelsens vurdering, siger han.

Så let slipper Venstre dog ikke, fortæller udlændingeordfører hos Alternativet, Ulla Sandbæk.

- Det her viser, hvor fatalt det er, når man laver dårligt og upræcist arbejde. Vi er skyldige i, at asylsøgere fra Eritrea ikke får den asylbehandling, de fortjener. Det er et meget tungt ansvar, siger hun.

- Jeg går ud fra, at vi i en samlet venstrefløj tager fat på det, lige så snart vinterferien er ovre. Vi arbejder godt sammen, og det her er en oplagt sag at tage fat på, siger hun.

I Storbritannien bruges den danske rapport i stort omfang til at tildele asyl. På den baggrund faldt andelen af eritreere, som fik asyl, i 2015 fra 73 til 37 procent.