Ventetiden er ovre: Torsdag kan passagerer køre med Aarhus Letbane

Letbanen i Aarhus vil fra torsdag formiddag begynde at køre med passagerer, oplyser Aarhus Kommune.

Først skulle den køre i juni, og så blev det udskudt til 23. september. Men først i december kunne aarhusianerne få godkendt letbanen, som har et budget på 3,5 milliarder kroner. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Aarhusianerne skulle vente i et halvt år, men nu kan de endelig se frem til at træde ind i Aarhus' store satsning på den offentlige transport i byen.

Aarhus Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at togene torsdag vil begynde at køre med passagerer.

Klokken 10.15 vil snorene blive klippet over, og de første passagerer kan få lov til at indvie togene.

- Jeg er glad for, at vi endelig kan tage letbanen i brug og give den kollektive trafik det løft, den har brug for. Jeg er tryg ved fremtiden, og vi er klar til at invitere passagererne indenfor. Der er fortsat rigtig god grund til at markere åbningen, selvom den har trukket længere ud end forventet, siger rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz.

Torsdag vil det være gratis at køre med letbanen efter klokken 11.00 og resten af dagen.

Trafikstyrelsen godkendte onsdag aften, at letbanen kan begynde at køre med passagerer. Dog var det betinget af, at Aarhus Letbane på sigt lever op til en række nye sikkerhedskrav. Disse betingelser har Aarhus Letbane accepteret.

Letbanen i Aarhus skulle egentlig være åbnet i juni, men så blev det rykket til den 23. september. Og dagen før måtte åbningen igen aflyses, da letbanen ikke havde de nødvendige sikkerhedsgodkendelser fra Trafikstyrelsen.

Ikke svære krav fra Trafikstyrelsen

Regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S) glæder sig over, at letbanen langt om længe kan komme i gang med at køre.

- Det er en forløsning, at vi nu kan begynde at køre med passagerer. Det er længe ventet, men engang imellem skal man jo vente lidt på de gode ting, siger han.

Ifølge Bent Hansen er det blandt andet tekniske krav i forhold til reparationer, der er på Trafikstyrelsens liste over betingelser for at få en godkendelse. Men det er han ikke bekymret for.

- Det er klart, at vi skal leve op til de betingelser, der er stillet. Det er ikke meget svære forpligtelser, men vi skal selvfølgelig sørge for, at der ikke er nogen tvivl om, at når først letbanen kører, så bliver den ved med det, siger han og uddyber:

- I forhold til den basale sikkerhed, der lever vi op til det hele. Og det er det, der især betyder noget for passagererne.

Overblik over sagen om Aarh us Letbane

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)