Ventetider til psykolog slår rekord

Du må vente op mod tre måneder, hvis du lider af angst eller depression.

Siden Dansk Psykolog Forening begyndte at undersøge ventetiden tilbage i 2013, er ventiden gået fra cirka 7 uger til elleve en halv uge.

Hvis du lider af angst eller depression, kan du få tilskud fra det offentlige til en tid hos en psykolog. Men du skal være tålmodig, for du kommer i gennemsnit til at vente 11,5 uger.

Det er den højeste ventetid i fem år, viser en undersøgelse fra Dansk Psykolog Forening, som har spurgt omkring halvdelen af de medlemmer, der er tilknyttet den offentlige sygeforsikring.

Psykolog Forening: Det har vidtrækkende konsekvenser

Siden 2013 er ventetiden i samtlige såkaldte henvisningskategorier steget. Klienter, der i november 2018 er henvist til en psykolog på grund af seksuelle overgreb, trafikuheld eller selvmordsforsøg, kommer i gennemsnit til at vente i 9,6 uger på landsplan.

- Ventetiden har konsekvenser, der rækker langt ud over den enkelte. Set fra et samfundsperspektiv er det også en utrolig dårlig forretning, siger Dansk Psykolog Forenings formand, Eva Secher Mathiasen.

Hun forklarer, at de lange ventetider både kan forværre tilstanden hos den enkelte og gøre selve behandlingen meget dyrere.

- Mens man venter, er der også risiko for, at man får det så dårligt, at man ryger udenfor arbejdsmarkedet, siger hun.

Dansk Psykolog Forenings formand, Eva Secher Mathiasen, er ærgerlig over udviklingen og efterlyser flere penge til den offentlige ordning.

- Ventetiden vokser, fordi der ikke er afsat penge nok i ordningen til, at alle dem, der går til egen læge og får en henvisning, kan komme i behandling, siger Eva Secher Mathiasen.

Formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt opfordrer, folk der venter på hjælp til at benytte sig af telefonisk rådgivning, indtil de får en tid hos en psykolog. Hun kalder ventetiden på 11,5 uger for "en kedelig udvikling".

Demotiverende at vente

Hos Psykiatrifonden bakker formand Anne Lindhardt op om, at en af årsagerne er økonomien, og hun kalder de mange ugers ventetid for en ”kedelig og skidt udvikling”

- Vi har et generelt problem i Danmark med, at der ikke er en ventetidsgaranti under sygesikringen, siger hun og tilføjer, at løsningen er ”at sende flere penge”.

Anne Lindhardt mener, at ventetiden skal ned på fire til seks uger.

-Det kan godt være demotiverende, at der skal gå så lang tid. Man føler sig lidt slået hjem i ludo, siger hun.

Undersøgelsen fra Dansk Psykolog Forening viser også, at der er regionale forskelle på ventetiden. I Region Nordjylland og Region Midtjylland er ventetiden højere end landsgennemsnittet.

Politikere: Løsningen er flere ydernumre

May-Britt Kattrup, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, er utilfreds med de lange ventetider.

- Det er bestemt ikke godt nok. Det er meget vigtigt at få hurtig hjælp, når man har psykiske problemer, siger hun og tilføjer, at det også er derfor, at området har været "prioriteret højt" de seneste år.

- Nu er det regionernes opgave at sørge for, at det kommer ud og skaber kortere eller ingen ventetider, siger hun. Dog vil hun ikke udelukke, at der er brug for flere penge, men først og fremmeste mener hun, at løsningen skal findes et andet sted:

- Det vil være en rigtig god ide, hvis regionerne udleverede flere ydernumre, siger May-Britt Kattrup.

Det er Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet enig i.

- Det (ventetiderne red.) er uacceptabelt. Dem, som er henvist til behandling, risikerer at blive mere syge, mens de venter. Der er brug for mere økonomi og flere ydernumre til psykologerne.