Ventetiderne er stadig alt for lange på akuttelefonen i hovedstadsområdet

Region Hovedstaden erkender for lange svartider hen over sommeren, men efterlyser flere sygeplejersker.

På lørdage og søndage i juli 2021 måtte borgere, der ringede til akuttelefonen i Region Hovedstaden, vente i alt for lang tid på at få hjælp. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix Denmark)

Tilføjelse: Preben Hansen, vagtcenstralchef i Region Hovedstaden, er tilføjet.

Hvis man har ringet til akuttelefonen i Region Hovedstaden i løbet af lørdage og søndage i juli, så har telefonkøen været væsentligt længere end det, man som borger er blevet stillet i udsigt.

Lørdag den 17. juli var medianventetiden på at komme igennem til en sundhedsmedarbejder fx 40 minutter og 31 sekunder, hvilket betyder, at knap halvdelen af borgerne altså har ventet længere tid. Og kun seks procent af opkaldene blev besvaret inden for tre minutter.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået.

Den politiske målsætning om, at mindst 70 procent af borgernes henvendelser skal besvares inden for tre minutter set over en måned er heller ikke nået i juli – det bekræfter Preben Hansen, vagtcentralchef i Region Hovedstaden.

Når man ringer til akuttelefonen, kan det eksempelvis være, fordi ens barn er syg, eller man har skåret sig i fingeren.

Og ifølge Danske Patienter kan de lange svartider have alvorlige konsekvenser for de borgere, der har brug for hjælp og råd, da man i weekenderne ikke har mulighed for at ringe til de praktiserende læger.

- Som borger skal man være sikker på, at uanset hvornår man bliver syg, eller hvis der opstår akut sygdom, så skal man kunne komme igennem til akuttelefonen, siger Morten Freil, der er direktør i interesseorganisationen Danske Patienter.

- De lange ventetider vi ser - på 40 minutter og mere - er alt alt for lange ventetider, og det skaber utryghed og risikerer i sidste ende at gå ud over borgernes helbred.

Det er ikke første gang, at der har været kritik af de lange ventetider.

Tidligere var målsætningen, at 90 procent af opkaldene til akuttelefonen skulle besvares inden for tre minutter, men fordi man ikke kunne leve op til det, valgte man i juli 2020 at sænke den til 70 procent.

Derfor mener Danske Patienter også, at det er dybt problematisk, at man heller ikke kan leve op til den i weekender og ferier.

- Det skal der rettes op på. Det handler om, at man får lavet en ordentlig planlægning, så der også er bemanding i ferier og weekender, siger Morten Freil.

Manglen på arbejdskraft gør det svært

Hos Region Hovedstaden erkender regionsrådsformand Lars Gaardhøj, at svartiderne ikke er gode nok. Men det er særligt manglen på arbejdskraft, der gør det svært at overholde målene for at komme hurtigt igennem til 1813.

Han fortæller, at man allerede er i gang med rekrutteringskampagner blandt andet på de sociale medier, hvor man rekrutterer sygeplejersker.

- Det er sygeplejerskerne, der er vores udfordring, så dem skal vi have fundet nogle flere af. Og så skal vi sørge for et godt arbejdsmiljø, så de bliver hængende hos os på 1813, siger Lars Gaardhøj.

Ekspert: Region bør overveje at ændre mål

At 70 procent af alle opkald skal besvares inden for tre minutter er dog slet ikke realistisk, mener professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, Jakob Kjellberg.

Derfor bør regionen overveje at revidere målsætningerne.

- Man kan overveje, om det er jordens undergang, hvis man siger, at den her gruppe skal vente fem eller syv minutter for på den måde at have en mere ærlig kommunikation om, hvad man egentlig kan forvente, siger han.

Ifølge ham bør det ikke have nogle sundhedsmæssige konsekvenser at opjustere målsætningen for svartiderne med et par minutter.

Faktisk kan der være flere gevinster at hente, hvis man ændrer målsætningen.

- Det gør det ikke lettere at rekruttere sit personale, hvis man hele tiden er bagud på point i forhold til at leve op til sine servicemålsætninger. Så høje ambitioner kan også have en påvirkning på arbejdsmiljøet, siger Jakob Kjellberg.

Men hos Region Hovedstaden er planen ikke umiddelbart at skrue ned for ambitionerne, siger Lars Gaardhøj. Det er nemlig vigtigt, at borgere kommer hurtigt igennem og får hjælp, når der er brug for det, mener han.

Facebook
Twitter