Verdens ældste fiskeredskab fundet nær Danmark

Svenske marinarkæologer har fundet et 9000 år gammel fiskeredskab af træ. Det er dermed verdens ældste af slagsen og bevis for, at vores forfædre drev dambrug.

Ud over fiskeredskaber har arkæologerne fundet madrester og andet affald, somvores forfædre har smidt i vandet. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

For 9000 år siden stod nogle mennesker og fiskede ud for den skånske kyst. Måske tabte de deres fiskeredskab, måske fangede de ingenting den dag og smed redskabet fra sig eller måske...

I hvert fald har svenske marinarkæologer nu fundet, hvad de hævder ikke bare er verdens ældste fiskeredskab af træ men også bevis for, at vores forfædre levede af fiskeri.

- Det er verdens ældste fund af dambrug, siger Johan Rönnby, professor i marinarkæologi ved Södertörns Högskola til Sveriges Radio.

Mere præcist er det, de dykkende arkæologer har fundet, tæpper af hasselgrene. Hasselgrenene har sandsynligvis været flettet eller bundet sammen med snor og stået som hegn i en flodseng og haft til formål at lede fiskene ind i et net.

I dag er findestedet ud for det østlige Skånes kyst langt under havets overflade, men dengang for 9000 år siden kunne man gå tørskoet der, hvor Østersøen nu dækker.

Ud over fiskeredskaber har arkæologerne fundet madrester og andet affald, som vores forfædre har smidt i vandet.

FacebookTwitter