Verdensberømt japansk forfatter får dansk litteraturpris

Haruki Murakami modtager dansk litteraturpris, der tidligere er gået til J.K. Rowling.

Den japanske forfatter Haruki Murakami sammen med Kronprinsesse Mary, der deltog i overrækkelsesceremonien. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den verdensberømte japanske forfatter Haruki Murakami, modtog søndag den danske Hans Christian Andersen Literature Award 2016 i Odense.

Prisen bliver givet til internationale forfattere, hvis stil minder om H.C. Andersens forfatterskab i genre eller fortælleteknikker.

Ceremonien fandt sted på Odense Rådhus, hvor Kronprinsesse Mary var til stede for at overrække prisen.

Ifølge komitémedlem og professor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet har forfatteren en evne til at forbinde hverdag og virkelighed med magi og eventyr i et sprogligt mesterskab.

Det leder tanker hen på den forfatter, der har lagt navn til prisen, mener professoren.

- Der er billeder og beskrivelser af natur og landskaber hos Murakami, som rummer en særlig poesi, siger hun i en pressemeddelelse.

Haruki Murakamis værker rummer trekantdramaer, intriger, skygger fra fortiden, ungdommens kærlighed og personer, der krydser grænser mellem køn og livsformer.

Forfatteren er født i 1949 og slog igennem internationalt med bogen "Trækopfuglens Krønike". Han har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essays, der er oversat til mere end 50 sprog.

Foruden æren modtager forfatteren en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kroner og diplomet The Beauty of the Swan.

Tidligere er litteraturprisen også gået til Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling og Paulo Coelho.

/ritzau/