Verdensnaturfonden advarer mod pangasius

Verdensnaturfornden anbefaler forbrugerne at lade være med at spise pangasius, når der skal fisk på bordet, pga. medicinrester og forurening.

Verdensnaturfornden anbefaler forbrugerne at lade være med at spise pangasius, når der skal fisk på bordet, pga. medicinrester og forurening. (© DR)

Stadigt flere danskere vælger at spise pangasius, når der skal fisk på bordet. Den importerede dambrugsfisk har nemlig den store fordel, at den er billig. Men nu har Verdensnaturfonden sat pangasius på listen over fisk, som forbrugerne ikke bør købe.

Vietnam

Pangasius kommer især fra dambrug i Vietnam og prisen er under det halve i forhold til danske fisk som torsk og rødspætter. Det har fået importen af pangasius til at eksplodere. For ti år år siden importerede vi bare 80 ton fisk fra Vietnam, sidste år var det 2500 ton fisk og langt overvejende pangasius. Men nu har Verdensnaturfonden altså placeret pangasius på fondens røde liste over fiskearter, som forbrugerne bør undgå.

- Der er problemer med produktionen, både når det gælder medicinrester, foder og forurening, siger Christoph Mathiesen, som er programmedarbejder i Verdensnaturfonden.

Presser priserne

Den store import af pangasius har været med til at presse priserne på de hjemlige fiskearter. Så den nye melding fra Verdensnaturfonden bliver mødt med tilfredshed i Danmarks Fiskeriforening.

- Det er det, vi har sagt hele tiden, og vi har appelleret til politikerne om at gribe ind mod importen, siger Hanstholm-fiskernes formand Jan Hansen.

- Men nu kommer Verdensnaturfonden altså først med deres anbefaling til forbrugerne om at undgå pangasius. Og det synes jeg er en god nyhed, siger Jan Hansen.

Facebook
Twitter