Vestegnsborgmestre vil have gratis kviktest tilbage efter stigende smitte

Hos Region Hovedstaden er man positiv over for ønsket om gratis kviktest.

I Ishøj har man tidligere taget alternative metoder i brug, for at trække folk til en PCR-test. En partybus blev i februar omdannet til teststed. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Coronasmitten stiger i det danske samfund, og i flere vestegnskommuner stiger den så voldsomt, at borgmestrene nu kommer med en bøn til Region Hovedstaden.

- Jeg har taget initiativ til, at vestegnsborgmestrene i fællesskab retter henvendelse til regionsrådet og beder om, at man ”genstarter” kviktestcentrene i vores kommuner, fortæller Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune.

I Albertslund ligger incidenstallet i dag på 384,9, mens 105 er blevet konstateret smittet de sidste syv dage.

- Vi kan desværre konstatere, at incidenstallet i Albertslund Kommune er stigende. Det skyldes nok, at vi har færre vaccinerede, samfundet er åbent, og folk rykker ind på grund af vinteren.

Med et incidenstal på 385 lander Albertslund på den meget lidt eftertragtede tredjeplads over kommuner med mest smitte.

Toppen af listen hilser kviktest velkommen

På toppen af den liste finder man Ishøj med et incidenstal på 616. Her stiller borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) sig også bag ønsket om gratis kviktest.

- Det er da en god idé. Det ville være rart at få PCR-test suppleret op med kviktest, fordi vi simpelthen kan få testet flere. Der er nok flere, der synes, at en kviktest er lidt rarere, siger han.

Ole Bjørstorp kigger på skoleområdet i Ishøj, efter kommunen passerede et incidenstal på 500. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Men kommer incidenstallet til at falde, fordi man tester mere?

- Nej, jo ikke direkte, men i det man tester, får man en personlig kontakt, hvor man kan opfordre folk til at blive vaccineret, siger Ole Bjørstorp.

I Ishøj har man på grund af den høje smitte nu opfordret alle indbyggere til at lade sig teste, mens man kigger på muligheden for at sende skoleklasser hjem, hvis der er mange smittetilfælde. Man vil dog ikke lukke hele skoler ned.

Skolelukninger overvejer man heller ikke i Hvidovre Kommune, der ellers også vil bede om gratis kviktest hos regionen.

- Der tænker jeg ikke, at vi som kommune er, siger borgmester Helle Adelborg (S).

Men hun er ikke afvisende overfor at dykke ned coronaværktøjskassen fra tidligere.

- Hvis smitten stiger dag for dag, som den gør nu, så skal vi jo sætte os ned og se, hvilke redskaber fra tidligere på året, der måske kan blive taget i brug igen, siger Helle Adelborg.

I Hvidovre er incidenstallet 333, mens det i København er 304 og på Frederiksberg er 359. Kan regionen forsvare at give jer gratis kviktest tilbage uden at skulle gøre det i hovedstaden og på Frederiksberg?

- Det må du spørge regionen om.

Regionsformand: Det giver god mening

Hos Regionen Hovedstaden er man positiv overfor ønsket om at genetablere kviktest i vestegnskommunerne, hvis man får et 'go' fra sundhedsmyndighederne.

- Vi ser et stigende smittetryk på Vestegnen, og derfor giver det god mening, at vi kommer til at teste noget mere, end vi gør lige nu. Lige nu har vi dog testmuligheder, der ikke bliver udnyttet fuldt ud, men kommer der et ønske om at oprette kviktestcentre, så går vi i gang med det, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

Og vælger man at genindføre de gratis kviktest, så kan det ske relativt hurtigt, lyder det.

- Vi laver allerede i dag 2000 lyntest i døgnet. Det kan vi skrue op til 4000 på et par dage. Vi kan samtidig øge vores PCR-kapacitet ganske betydeligt i løbet af et par dage. Skal vi hive private aktører ind, så vil der gå et par uger med at få det etableret, siger Lars Gaardhøj.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet. De er ikke vendt tilbage. Samtidig har vi DR Nyheder forsøgt at få en kommentar fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der står for logistikken ved testene. De ønsker ikke at stille op.

FacebookTwitter