Veteran: Erstatningssag handler om anerkendelse

Soldater får afslag på erstatning bl.a. fordi de ikke går til myndighederne i tide.

Flere krigsveteraner har fået afslag på arbejdsskadeerstatning i forbindelse med posttraumatisk stress-lidelse. (© Colourbox)

Mareridt, hukommelsesbesvær og angst for fremmede mennesker.

Dette er nogle af de problemer, som 47-årige Henrik Møller Jensen har døjet med, siden han for 17 år siden vendte hjem fra krigen på Balkan, hvor han først for FN og senere for NATO var udsendt som kok i Dvor-lejren i Kroatien.

Henrik Møller Jensen er i dag førtidspensionist og bor med sin kone og to børn på Mols.

- Før i tiden kunne jeg sagtens huske en opskrift i hovedet, i dag er jeg nødt til at slå den op i en kogebog, siger han til DR Nyheder.

Arbejdsskadestyrelsen: Ikke krigen, der udløste PTSD

Til trods for, at Forsvarets egen psykolog ikke tøvede med at tildele Henrik Møller Jensen diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD), mente Arbejdsskadestyrelsen ikke, at hans psykiske tilstand "med overvejende sandsynlighed" var forårsaget af de oplevelser han pådrog sig på Balkan.

Derudover kom Henrik Møller Jensen først i psykologbehandling i 2001 og havde dermed også overskredet grænsen for, hvornår man som soldat skal have vist symptomer på PTSD efter at være vendt hjem fra krig for at kunne få tildelt arbejdsskadeerstatning.

Selv er han ikke i tvivl om, hvor det hele begyndte:

- Der blev begået drab rundt omkring os, og man skød direkte ned i vores FN-lejr og brugte os som skjold. Mange af de ting jeg har oplevet og set, vil jeg slet ikke fortælle om. Jeg ville aldrig ønske for min værste fjende, at de skulle opleve det, jeg oplevede dengang, siger Henrik Møller Jensen.

Møde med flygtninge væltede korthuset

Da han vendte hjem til Danmark i 1996 kunne Henrik Møller Jensen godt mærke, at noget var galt, men valgte at begrave sig i arbejde, for at få oplevelserne på afstand.

Faktisk skulle der gå fem år, før der skete noget.

I 2001 er Henrik Møller Jensen nemlig blevet ansat som jobkonsulent i Rønde Kommune, hvor han har med flygtninge og indvandrere at gøre, som kommer fra netop Balkan-området.

I den forbindelse dukker, der minder frem, og det går op for Henrik Møller Jensen, at han muligvis går rundt med posttraumatisk stresslidelse. Han kommer derfor i kontakt med en af Forsvarets psykologer og skal i den forbindelse møde op på Aalborg Kaserne.

- Bare det, at der var militærkøretøjer og uniformer gjorde, at det tog mig enormt lang tid at køre ind i gennem porten til kasernen, siger Henrik Møller Jensen.

Politikerne bør tage større ansvar

Han får efterfølgende diagnosen PTSD og kommer i medicinsk behandling.

I 2010 får Henrik Møller Jensen afslag på arbejdsskadeerstatning. Sammen med sin advokat anker han dog afgørelsen og i april i år ophæves den af Ankestyrelsen, der nu skal nu træffe en ny afgørelse inden for de næste tre måneder.

- Jeg har ikke ret meget tiltro til systemet på nogen måder, så jeg har ingen forventninger. Når politikerne sender os af sted i krig, synes jeg også, at de har et ansvar for at tage sig af os, når vi kommer hjem, men det har de været for dårlige til, siger Henrik Møller Jensen.

Et spørgsmål om anerkendelse

For ham handler afgørelsen ikke så meget om kroner og ører, som om anerkendelsen af, hvorfor han i dag ikke er i stand til at arbejde. Henrik Møller Jensen er ikke i tvivl om, der er mange andre i samme båd som ham selv.

- Man er blevet meget bedre til at tage hånd om krigsveteraner, ingen tvivl om det, men vi er altså stadig en flok tilbage fra Balkan, som man overhovedet ikke har fået taget hånd om, siger han og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at der sidder mange ude omkring og har det ligesom mig, siger Henrik Møller Jensen, der ikke længere er i medicinsk behandling.

Lovgivning for erstatning ændret

I april i år blev en ny lovgivning på området indført. Den ophævede fristen for registrering af PTSD på seks måneder.

Lovændringen kom efter, at soldaternes organisationer længe havde klaget over den praksis, fordi flere soldater netop ikke fik symptomer inden for de seks måneder eller af andre grunde ikke fik en lægeerklæring inden fristens udløb.