Danskerne skal op i gear og i hvert fald ikke arbejde mindre, lyder det fra statministeren. For danskerne opfylder, ifølge Mette Frederiksen, ikke den samfundskontrakt, som vi har indgået med hinanden, hvis vi begynder at arbejde mindre for eksempelvis at prioritere fritid og familie højere.
Men statsministeren er helt galt på den, mener forfatter og debattør, Eva Selsing.
- Det som Mette Frederiksen, og dem som står på økonomismens side, siger, det er, at vi mennesker skal være en stående ressource for samfundsøkonomien. Jeg vil meget nødigt have, at vi går i den retning, fordi vi arbejder for at leve. Vi skal ikke leve for at arbejde, siger Selsing.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, så arbejder en dansk børnefamilie i gennemsnit 27 timer om ugen per voksen. Og lige præcis børnefamiliernes deltagelse på arbejdsmarkedet fremhævede Mette Frederiksen i hendes tale på Socialdemokratiets landsmøde for nylig:
- Det her er ikke en kritik af de børnefamilier, der kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen... Alligevel kommer det til at lyde hårdt, og det er det også. Men hvis ikke vi holder fast i vores stærke arbejdsmoral, så holder vores velfærdsmodel ikke.
Forfatter og klummeskribent på Information Eskil Halberg mener, at det ekstra pres på børnefamilierne i stedet lægger op til, at vi tager et større opgør med kernefamilien, som en institution i vores samfund.
- Alle vil gerne have en bid af familien, og det kan familien ikke holde til. Det, der er forskellen på Eva Selsing og mig, er, at konservative synes altid, at kriser er forfald, mens os på venstrefløjen, vi tænker altid kriser som en mulighed. Derfor synes jeg, at det er et spændende sted at være, fordi vi mangler nogle nye fantasier om, hvordan man kan leve som familie, siger Halberg.
Artiklen er opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at børnefamilier arbejder 27 timer, det korrekte tal er, at danske børnefamilier arbejder 27 timer per voksen.