'Vi blev kaldt op på scenen én for én for at blive målt og vejet'

Nathalie Skals Danielsen følte sig taget som gidsel af kinesisk skønhedskonkurrence, hvor deltagerne blev målt og vejet offentligt og fik taget deres pas.

Nathalie Skals Danielsen er blot 19 år, da Miss Danmarks direktør, Lisa Lents, tilbyder hende at komme til en international skønhedskonkurrence i Kina, Miss Model of the World.

Lisa Lents forlanger et opstillingsgebyr, som Nathalie betaler, og straks derefter sidder hun forventningsfuldt i en flyver til Kina.

Men det, som skulle have været et eventyr, viser sig ifølge Nathalie at være noget helt andet.

For da Nathalie Skals Danielsen lander i Kina sammen med en gruppe af andre deltagere fra Europa, sker der noget, ifølge Nathalie, mistænkeligt:

- Lige pludselig kommer der nogle mænd i lilla veste over til os, og de siger, at de har ansvaret for os. Vi skal starte med at udlevere vores pas, id og penge. Vi får at vide, at vi har udgangsforbud fra hotellet, fortæller Nathalie Skals Danielsen.

Den velkomst bliver startskuddet til en benhård konkurrence, der ifølge Nathalie Skal Danielsen minder mest om en fire ugers lang arbejdslejr med meget lange arbejdsdage og alt for lidt mad.

0:00

Nogle gange får pigerne kun et stykke frugt og en flaske vand efter morgenmaden og frem til sen aften, hvor de får en portion fastfood.

- Vi begyndte - ja, det virker helt sølle - også at stjæle mad fra morgenbuffeten og gemte den på hotelværelset. Vi risikerede jo at komme for sent til bussen. De står jo med tjeklister og noterer, om du har opført dig ordentligt, om du kommer for sent og overvåger én en hel dag, fortæller Nathalie Skals Danielsen.

- Kunne I selv købe mad?

- Nogle af gangene fik vi frikvarter. Så kunne vi gå ud … Jeg tror aldrig, jeg har set så mange mennesker splitte op for at gå ud og finde noget at spise.

0:00

Offentlige kontrolvejninger

Sulten begynder at sætte sig i pigerne, og desperationen dukker op.

- Der var en pige, som rullede vatkugler for at spise dem, fordi hun var så sulten, fortæller Nathalie Skals Danielsen.

Nathalie fortæller, at de mange deltagere får at vide, at de skal tage pænt tøj på og gå ned i et festlokale på hotellet, da de skal til et sammenrystningsarrangement.

- Vi blev placeret i en cirkel, og så blev vi kaldt op på scenen én for én på den her badevægt for at blive målt og vejet. Og så blev det råbt op, hvad man vejede, og hvad man målte.

Hvad synes du om det?

- Det var skide ubehageligt, fortæller Nathalie Skals Danielsen til P1 Dokumentar.

- Jeg begyndte at få det psykisk dårligt.

Hvorfor?

- Jeg tror bare, det var første gang, det gik op for mig, at måske var jeg for tyk eller måske var jeg forkert. Jo længere jeg opholdt i den her verden, jo mere usundt blev det. Pigerne havde tandbørster med i tasken, så de kunne kaste op. Der var en anden pige, som rullede vatkugler for at spise dem. Fordi hun var så sulten, fortæller Nathalie.

0:00

Deltager fik pludselig at vide, hun var for tyk

En af de andre deltagere fik ifølge Nathalie pludselig at vide, at hun var for tyk til at gå på scenen.

- Det var en af dem, jeg talte meget med. Hun blev holdt tilbage to minutter før, hun skulle på scenen, fordi hun var blevet for tyk, og de synes ikke, at hun var egnet til at gå på scenen. Hun græd og græd.

P1 Dokumentar har været i kontakt med kvinden, som bekræfter forløbet. Hun fortæller desuden, at hun i dag lider af anoreksi.

Og netop den meget store fokus på vægt og offentlige vejninger kan ifølge Mia Beck Lichtenstein, der er psykolog og lektor ved Klinisk Institut på SDU, være et problem.

- Hvis det bliver brugt som et parameter for, om man nu ser godt nok ud, så det er klart, det vil påvirke deres spisning, og det kan selvfølgelig være en medvirkende faktor til at udvikle et forstyrret spisning eller en decideret spiseforstyrrelse, siger Mia Beck Lichtenstein.

Lisa Lents: Fuldstændig absurd

Efter nogle uger ved den kinesiske konkurrence får Nathalie Skals Danielsen nok.

- Der var en pige, som var for langsom til at nå bussen, og hun blev skældt ud. Der beder jeg om mit pas, og de griner af mig og siger “det kan du få efter konkurrencen”, siger Nathalie.

(© (Privatfoto))

Nathalie Skals Danielsen skriver til Lisa Lents, direktør i Miss Danmark-organisationen, som har sendt hende afsted til konkurrencen:

- Der skrev jeg til hende, at jeg havde det dårligt og ville hjem, og der skrev hun en sød besked om, at hun godt vidste, at det var hårdt, og at hun kendte til forholdene, men at jeg bare skulle bide tænderne sammen og holde ud.

Vi har forelagt kritikken for Lisa Lents. Hun ønsker ikke at stille op til interview.

I et svar til P1 Dokumentar skriver hun:

- Måske har hun ikke fået afstemt sine forventninger inden sin deltagelse i udlandet, men at konkurrere er hårdt arbejde. Jeg har læst Nathalies kommentarer om pas og udgangsforbud i Kina, og jeg har fået at vide af den kinesiske organisation, at de gør det af sikkerhedsmæssige årsager. De har at gøre med 80 til 100 deltagere, og det er deres ansvar, at der ikke sker noget med pigerne. Ligesom det er deres ansvar at sende pigerne hjem igen efter konkurrencens forløb. Hvis man går hen og mister eller får stjålet sit pas, bliver det et problem. Herhjemme kan det virke fuldstændig absurd med den slags sikkerhedsforanstaltninger, men jeg skal ikke kunne sige, hvad der er nødvendigt i Kina, skriver Lisa Lents i et svar til P1 Dokumentar.

Ekspert: At fratage pas kan tolkes som tvangsarbejde

Og ifølge Cathrine Veiberg, der er programleder for virksomhededssamarbejde hos Institut for Menneskerettigheder, er det lige netop en forklaring, man ofte hører i forbindelse med sager om muligt tvangsarbejde.

Men det er ifølge hende ikke desto mindre ulovligt, at fratage andre mennesker deres pas, fastslår hun.

- Vi har som individer retten til fri bevægelighed, så når man som virksomhed fratager medarbejdere deres pas, kan det fortolkes som tvangsarbejde. Det er i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention, FNs konvention om civile og politiske rettigheder og ILO konvention nr. 105 som omhandler afskaffelse af tvangsarbejde, siger Cathrine Veiberg.

- Jeg vil sige, at den agent har ikke gjort sin nødvendige omhu i forhold til menneskerettighederne, når de sender et individ til den form for aktivitet, når der kan være den slags brud på menneskerettighederne, siger Cathrine Veiberg.

Lisa Lents: Nathalie var glad og tilfreds med konkurrencen

Lisa Lents, som har forlangt et opstillingsgebyr i forbindelse med Nathalies udlandsrejse, giver ikke meget for kritikken fra Institut for Menneskerettigheder. Det skriver hun i en mail til P1 Dokumentar:

- Med reference til jeres ”ekspertudtalelse” vil jeg kommentere følgende: Det er fuldstændig absurd at tro, at man som dansk manager har mulighed for at undersøge konkurrenceforholdene i Kina, og at man skal holdes ansvarlig for de sikkerhedsforanstaltninger, som man finder nødvendige i Kina.

Endvidere skriver Lisa Lents, at det var hendes indtryk, at Nathalie Skals Danielsen var glad og tilfreds med konkurrencen.

Hun havde nemlig lavet et positivt opslag om konkurrencen, hvor hun personligt takker Lisa Lents, som gav hende muligheden for at komme afsted.

Nathalies Skals Danielsen fortæller, at hun skrev det opslag, fordi Lisa Lents flere gange bad hende om det.

(© (c) privatfoto)

- Det gjorde jeg jo lidt i håb om, at så var den i hvert fald lukket og slukket. Jeg ved udmærket godt, at det ser mærkeligt ud. Men det er noget, jeg bliver opfordret til flere gange af Lisa. Faktisk allerede da jeg var i gang med at rejse hjem fra Kina. Jeg skulle skrive om alle mine positive oplevelser igennem den her tur, og det havde jeg det svært med, fortæller Nathalie Skals Danielsen.

Til Nathalies påstand om, at hun følte sig presset til at skrive opslaget, skriver Lisa Lents i en mail til P1 Dokumentar:

- Nathalie har aldrig underskrevet en kontrakt, derfor virker hendes påstand fuldstændig usandsynlig.

P1 Dokumentar har før mødt deltagere, der har udtalt kritik af Miss Danmark til os, samtidig med at de på sociale medier har rost organisationen. Og vi har set, hvordan Lisa Lents netop bruger disse positive kommentarer i forsøg på at forhindre dem i at tale med pressen.

Men disse kvinder var netop forpligtet af kontrakten til at anbefale Miss Danmark. Ellers risikerede de en bod på 15.000 kroner. Men Nathalie var ikke under kontrakt og ikke forpligtet til at komme med den positive anmeldelse.

Men du kan jo godt skrive sandheden, tænker jeg, i stedet for bare skrive, det har været god oplevelse?

- Så var det ikke blevet godkendt af Lisa.

Men kan du ikke bare være ligeglad med det?

- Jeg blev flere gange en lille bitte smule i tvivl, om jeg faktisk havde en kontrakt. Netop fordi at der blev kørt meget på, at nu skulle jeg lige huske på, at jeg skulle gøre sådan og sådan, eller at jeg ikke måtte gøre sådan. Så det gjorde mig i tvivl, og dengang for fire år siden var jeg måske lidt bange.

P1 Dokumentar har kontaktet den kinesiske konkurrence flere gange, men de har ikke svaret på henvendelserne.

Facebook
Twitter