- Vi bøjer os for USA

Beslutningen om at tillade bevæbnede vagter om bord på fly til og fra USA skete for at gøre amerikanere tilfredse, og har intet med at sikkerhed at gøre, lyder det fra S og SF.

S og SF kritiserer nu regeringen for at bøje sig for USA, da man accepterede bevæbnede vagter på fly til og fra USA (Foto: Jakob Andresen © DR)

Da justitsminister Lars Barfoed i december 2010 meddelte, at Danmark vil tillade bevæbnede vagter, også kendt som air marshals, ombord på fly til og fra USA, havde det ikke noget med sikkerhed at gøre. Det var kun for at gøre amerikanerne glade.

Så hård er kritikken fra Dan Jørgensen, europaparlamentsmedlem for Socialdemokratiet.

- Jeg synes, det her er et eksempel på, at regeringen lytter mere til USA, end det de i virkeligheden burde lytte til, nemlig passagernes sikkerhed. Og bevæbnede vagter ombord på flyet vil ikke føre til mere sikkerhed, det vil føre til det modsatte, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

Og han bakkes op af SF's gruppeformand, Ole Sohn.

- Vi er kommet i en situation hvor stemningen er så oppisket, at det er bedre at lave en effektiv kontrol og sikkerhed før folk kommer ombord på flyene.

- Er det danskerne eller amerikanerne vi gør mest trygge ved at indføre bevæbnede vagter?

Det er de amerikanske myndigheder, siger Ole Sohn.

DK følger EUs regler

Ifølge Trafikstyrelsen er det normalt EU-regler, der gælder i Danmark. Og her er det grundlæggende princip, at sikkerhed er noget, der foregår på jorden inden flyafgang, ikke i luften. Det forklarer styrelsens kommunikationschef, Thorbjørn Ancker.

- Og derfor skal beslutningen om air marshals selvfølgelig ses i en politisk kontekst, siger han til DR Nyheder.

Barfoed afviser

Men justitsminister Lars Barfoed afviser, at Danmark har lagt sig fladt ned på maven for USA.

Nej, tvært i mod har vi sikret os, at det foregår på fuldt betryggende vis. Vi har haft folk ovre for at se, hvordan vagterne bliver uddannet til opgaverne - og vi har stillet en lang række krav fra dansk side. Så vi har bestemt ikke lagt os fladt ned, siger Lars Barfoed til DR Nyheder.

Facebook
Twitter