Vi deler vores liv på sociale medier - men pas på like-jagten, advarer psykolog

Danskerne elsker at lægge billeder ud på de sociale medier. Men især unge risikerer at selvværdet bygger på antallet af likes, advarer psykolog.

Såkaldte 'likes' på sociale medier kan ende med at fylde rigtig meget for især unges selvværd. (© Colourbox)

Vi elsker at dele vores liv i billeder på Facebook og Instagram. Og vi elsker især det lille 'like', der forhåbentligt følger med.

Det føles godt, når en ven på Facebook eller en følger på Instagram tilkendegiver, at de synes godt om dit billede eller opslag. Men man skal passe på, at det ikke kommer til at styre selvværdet, lyder det.

- Det er ikke i sig selv problematisk at lægge noget ud. Det, der kan være problematisk, er, hvis man bliver afhængig og lader sig styre af, hvad det betyder, når jeg lægger det her billede ud, og hvornår antallet af likes er godt nok, siger Anna Bjerre, der er psykolog og daglig leder af girltalk.dk.

Andres meninger bliver det vigtige

En undersøgelse, som Epinion har lavet for DR Nyheder viser, at hver syvende dansker lægger et billede på sociale medier mindst en gang om ugen, mens hver fjerde gør det en gang om måneden.

Ifølge Anna Bjerre kan et stort fokus på sociale medier få konsekvenser, da man kan komme til at føle, at man hele tiden skal præstere, fordi andres meninger er nødvendige for selvværdet.

- Hvis det bliver en vane at møde verden med tanken; jeg er først god nok, når du fortalt mig, jeg er god nok, så kan man blive meget sårbar, fordi man hele tiden mærker efter rundt omkring en, i stedet for at mærke efter inde i sig selv, siger hun.

Hun fortæller, at forskellen på den respons, man får på sociale medier, og den respons, man får igennem nære relationer, er, at den nære respons mere handler om de personlige værdier frem for at handle om præstationer og billeder.

Sociale medier stjæler tid

Tal fra Gallup viser, at 83 procent af danskere mellem 12-29 er på Facebook dagligt, mens 37 procent dagligt er på Snapchat, og 25 procent dagligt er på Instagram.

Sociale medier tager derfor rigtig meget tid fra mange mennesker, og det mener Anna Bjerre, at man er nødt til at reflektere over.

- Det er aldrig forkert at ønske anerkendelse, men problemet kan opstå, hvis vi ikke er opmærksomme på det. Hvis man opdager, at man kan have svært ved at være til stede i nuet, fordi man hele tiden er optaget af sociale medier, siger hun.

Kan give depressioner

For personer, der lægger rigtig meget værdi i at få likes, men samtidig ikke er særligt robuste, kan det give alvorlige psykiske skader.

- Det kan faktisk betyde, at en person får et lille sammenbrud eller måske udvikler depressioner eller tristhed, netop fordi vægten bliver lagt på den ydre feedback, siger Anna Bjerre.

Hun fortæller, at for mange mennesker bliver Facebook en manual til, hvordan man skal leve det perfekte liv, men at det derfor er vigtigt at huske på, at sociale medier ikke giver det sande billede.

- Det kan være frygteligt frustrerende at skulle navigere rundt i de her perfekte fremstillinger af, hvordan livet ser ud. Vi skal huske på, at når vi åbner vores Facebook, så er det bare en lille flig af vores liv, siger hun.

Vi spurgte: Hvor ofte lægger du billeder på de sociale medier som eksempelvis Facebook og Instagram?Flere gange i timen 0 % (0) Ca. en gang i timen 0 % (0)Flere gange dagligt 1 % (6)Ca. en gang dagligt 2 % (24)Ca. en gang om ugen 12 % (123)Ca. en gang om måneden 13 % (140)Sjældnere 32 % (335)Aldrig 39 % (409)Ved ikke 0 % (3)Ønsker ikke at svare 1 % (7)

Total 100 % (1046)