Vi er holdt op med at vokse

Vi er vokset i højden i takt med velstanden og velfærden. Men nu bliver vi tilsyneladende ikke større - kun om maven. Det afslører sessionstal fra Forsvaret.

Danskerne er vokset i højden i mange generationer i takt med velstanden. Men i 1990 gik væksten af en eller anden grund i stå, viser sessionstal fra Forsvarets Rekruttering. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Danskerne er vokset i højden i mange generationer i takt med velstanden. Men i 1990 gik væksten af en eller anden grund i stå, viser sessionstal fra Forsvarets Rekruttering.

I 1990 var de unge mænd til session i gennemsnit 180,4 centimeter høje. I 2009 var de i snit 180,2, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

- Vi har også funderet en del over, hvorfor det er stoppet, men vi ved det ikke, siger Per Wiinberg Andersen, der har 20 års erfaring med de unge mennesker som sessionslæge ved Bülows Kaserne i Fredericia.

Nu bliver vi kun større om maven

Til gengæld er de unge mænd vokset om maven i de to sidste år målt på BMI. Men om de »fede« levevilkår har noget at sige for væksten i højden, tror han ikke. - Jeg havde nok forventet, at kurven fortsat ville stige, ligesom vi ser med levealderen, siger Per Wiinberg Andersen.

Men måske har vi nået et velfærdsklimaks, hvor vi bare ikke kan blive højere. Det mener i hvert fald antropolog Pia Bennike, der til daglig er ansat ved Retsmedicin på Københavns Universitet.

- Det er en tendens, vi ser hos alle de høje europæere. Hollændere hører til de højeste i verden, og de er også holdt op med at vokse ligesom skandinaverne. Der er dem, der mener, at vi kunne blive højere, men jeg tror, at vi har nået den fysiologiske grænse, siger Pia Bennike.

For meget højde kan simpelthen være uhensigtsmæssig. - Der er undersøgelser, der har sammenlignet højde og levealder. De viser, at lave mennesker ikke bliver så gamle som gennemsnittet. Og det samme gælder for høje mennesker. De, der lever længst, ligger på gennemsnitshøjden, siger Pia Bennike.