Vi er pensionister i få år

Danskerne får få år som pensionister set i forhold til en række lande, vi normalt sammenligner os med.

Danskerne får få år som pensionister set i forhold til en række lande, vi normalt sammenligner os med. (© colourbox)

I 2050 har Danmark den højeste pensionsalder blandt 34 lande i den vestlige verden, viser rapport fra OECD.

Men det er ikke mange år danske pensionister kan nyde tilværelsen, set i forhold til en lang række lande. Ifølge OECD kan danske mænd forvente at leve 17 år som pensionist i 2050.

Det betyder, at danske mænd havner på en næstsidste plads sammen med polske, ungarske, estiske og tyrkiske mænd. Kun tjekkiske mænd har en værre udsigt – de forventes i gennemsnit at have et år mindre som pensionister.

Danske kvinder forventes at have 20 år som pensionister. Det betyder, at kvinderne havner på en delt sidsteplads sammen med tjekkiske og tyrkiske kvinder, skriver Ugebrevet A4.

Er det de høje skatter værd?

Velfærdsforsker Bent Greve ved Roskilde Universitetscenter (RUC) siger, at der er et paradoks mellem at skulle betale høj skat i mange år og at vi på den anden siden har så forholdsmæssigt få år at nyde pensionisttilværelsen i.

- Det afgørende bliver, om folk oplever det som logisk retfærdigt, hvor mange år man bidrager med på arbejdsmarkedet, og hvor mange år man får til at nyde sit otium i bagefter, siger Bent Greve til Ugebrevet A4.