Vi får klippet håret sort

Sort arbejde er generelt er blevet mindre udbredt. Trods det er danskerne fortsat vilde med de sorte frisørydelser.

Syv procent af danskerne fået klippet håret uden bilag. Det gør frisørydelsen til en af de mest efterspurgte sorte ydelser. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Frisører, elektrikere og mekanikere er de faggrupper, som danskerne efterspørger mest, når de køber sort arbejde.

Det viser en ny rapport fra Rockwool Fonden, som samtidig slår fast, at færre danskere får lavet sort arbejde.

Andelen af danskere, der købte sort arbejde i 2014, er faldet fra 53 procent i 2010 til 40 procent i 2014

DANSKERNES EFTERSPØRGSEL PÅ SORT ARBEJDE I 2014, ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED

Ifølge undersøgelsen har syv procent af danskerne fået klippet håret uden kvittering, mens seks procent har fået hjælp til el-installationerne, og fire procent har købt tømrerhjælp, fået passet deres kæledyr eller fået gjort rent, uden at der blev betalt skat og moms af ydelsen.

At det er frisørbranchen, der er en af de brancher, hvor sort arbejde tilsyneladende udføres i stor stil, overrasker Lone Frost, Formand Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund.

Ifølge Lone Frost har sort arbejde store konsekvenser internt i frisørbranchen.

- Dem, der laver sort arbejde, tager arbejdspladser fra dem, der gerne vil have et job. Plus at de, der skal i uddannelse, også mister en uddannelsesplads, når nogen står og udfører sort arbejde derhjemme, siger Lone Frost.

Og Dansk Frisør og Kosmetik Forbund gør selv en indsats på frisørskolerne for at bekæmpe sort arbejde, fortæller Lone Frost.

- Vi oplyser om, at man ikke må, og har samtidig allieret os med Skat, som kommer ud en gang i løbet af et skoleforløb og fortæller om, hvad konsekvenserne er, siger hun.

Fakta om sort arbejde ifølge Rockwoll Fonden:

  • Sort arbejde er lovlige økonomiske aktiviteter, der burde beskattes, men som ulovligt ikke bliver det, fordi køber og sælger er enige om, ikke at fortælle skattevæsenet om dem.
  • Sort arbejde indbefatter ikke ulovlige aktiviteter såsom handel med våben og ulovlige stoffer (fx hash og narkotika), rufferi o.lign.
  • Med ”aktiviteter” menes arbejde, herunder fremstilling af og handel med varer, hvor der skabes en økonomisk værdi.
  • Der kan fx være tale om håndværksarbejde, såsom maler- og elektrikerarbejde, husarbejde, såsom rengøring og børnepasning, og personlige serviceydelser, såsom frisørarbejde og massage.
  • Men der kan også være tale om fx handel med vand og øl hentet i Tyskland og videresolgt til venner og bekendte til en favorabel pris eller fremstilling af og salg af julepynt på markeder

Syv procent af danskerne har betalt frisøren uden at få kvittering.- Dem, der laver sort arbejde, tager arbejdspladser...

Posted by DR Nyheder on Friday, March 18, 2016