Vi giver 40 procent mere til velgørenhed

Bidrag fra private til godgørende organisationer er steget voldsomt de senere år, alligevel er nogle organisationer lukningstruede.

Danskerne vil gerne give til velgørende formål, indsamlingsorganisationernes brancheorganisation fortæller om en stigning på 40 procent fra private de seneste fem år.

Den store landsindsamling i weekenden var ikke et enkeltstående eksempel på danskernes vilje til at bidrage til velgørende formål. Faktisk er private bidrag steget med 40 procent de seneste fem år. Det oplyser landsindsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO til DR Nyheder.

Men pengene er meget ulige fordelt. Organisationer med en professionel pr-strategi tegner sig for langt størstedelen af bidragene.

Mindre organisationer som Dansk Blindesamfund, der først sent er begyndt at omstille sig til den hårdere konkurrence, er derimod i knæ.

Dansk Blindesamfund har været nødt til at sige farvel til hver tredje medarbejder på grund af stærkt faldende indtægter fra private.

Hård konkurrence

ISOBRO hjælper sine medlemsorganisationer med bl.a. fundraising kurser. Generalsekretær Robert Hinnerskov forklarer, at budgettets størrelse ikke nødvendigvis hænger sammen med, hvor kendte organisationerne er. Direkte markedsføring til den rigtige målgruppe kan gøre en afgørende forskel.

Den skærpede konkurrence betyder, at branchefolk spår, at nogle af de mindre organisationer vil blive tvunget til at fusionere med andre for at overleve.

Danske Handicaporganisationer er en paraplyorganisation for over 30 handicaporganisationer. Direktør Poul Erik H. Petersen kan godt genkende billedet af en række organisationer i vanskeligheder:

- Nogle har det rigtig svært i øjeblikket og må skære ned på aktiviteterne.

Når indtægterne falder, går det ud over medlemmerne og bliver ekstra svært at tiltrække nye indtægtskilder.

Store ambitioner

Alzheimerforeningen er en af de mindre organisationer, som er langt fremme i omstillingsprocessen. Direktør Nis Peter Nissen fortæller, at foreningen netop har ansat en professionel fundraiser.

- Der er tale om et udskilningsløb mellem organisationerne lige nu. For at styrke os i konkurrencen har vi brugt mange ressourcer på at omstille os. Det betyder, at vi kører med underskud, men med den ekstra satsning håber jeg, vi kan blive en af de allerstørste patientforeninger i Danmark inden for en overskuelig årrække.

Ambitionerne har han hentet i bl.a. England og USA, hvor søsterorganisationerne har toptunet deres markedsføringsstrategi og opnået en markant fremgang.