'Vi har virkelig trængt til at komme ud og shoppe i virkeligheden. Og så har vi jo lige fået løn'

Der var køer på Strøget i København, da kunderne i dag kunne 'ose' i de genåbnede butikker.

Rojya (tv.) og Kübra (th.) føler sig helt trygge ved at shoppe. Der er godt styr på reglerne i de butikker, hvor de har været. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Mundbindet hænger dovent fra det ene øre eller sidder spændt om hagen klar til at blive trukket op over næsen igen i næste butik. Hist og her har et forsigtigt udsalgsskilt lokket kunderne til at stå i lange køer foran butiksindgangen. De bliver ikke kortere af, at alle holder pænt afstand til hinanden.

I dag åbnede alle landets butikker med et areal på under 5.000 kvadratmeter, så man igen kunne se shoppingglade kunder med tunge indkøbsposer og lette pengepunge traske op og ned ad Strøget i København. Naturligvis i henholdvis højre og venstre side af gågaden, som er markeret med en lysegrøn streg.

For butikker under 2000 kvadratmeter skal der være 10 kvadratmeter per kunde. For butikker mellem 2000-4999 kvadratmeter er kravet 20 kvadratmeter. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Der var færre mennesker på shoppinggaden end i de præ-pandemiske dage, hvor det kun var de overfyldte poser, der bestemte afstanden mellem de mange strøggæster. Men de, der var, havde set frem til strøgturen.

Hellere stå i kø end at shoppe online

Rojya (tv.) og Kübra (th.) synes, strøget altid har været lidt overfyldt. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Fra tøjbutikken Zaras indgang strækker sig en kø så lang, at den fortsætter forbi de næste fire butiksfacader. De må nemlig ikke lukke så mange kunder ind ad gangen. I køen står 19-årige Kübra Cevher og Rojya Sare på 21.

De har stillet sig i en af Strøgets længste køer.

- Køerne er lidt spild af tid, men hellere stå i kø end at shoppe online, siger Rojya Sare.

Veninden Kübra Cevher er enig. De sidste to måneder har hun fået pakker hjem fra onlineshopping næsten hver dag.

- Men det, at du kan prøve tøjet og se det på dig selv, er bare noget andet. Vi har virkelig trængt til at komme ud og shoppe i virkeligheden, og så har vi jo lige fået løn.

Kübra Cevher synes, det er helt mærkeligt at se så mange mennesker igen. For Rojya Sare er synet af de andre kunder en fornøjelse, selvom de skaber kø.

- Det giver en form for livsglæde at se de andre mennesker her. Ikke fordi man skal gå rundt og snakke, men at man ser andre mennesker føles ligesom, at man kommer tilbage til sine gamle vaner.

'At kunne ose'

Lee (tv.) og Vibeke (th.) var spændte på, hvor mange mennesker, der ville være på Strøget. Men det synes ikke, det er slemt. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

I morges skrev 30-årige Lee Raunsbæk til sin mor, om de ikke skulle ud og ose. Nu sidder de ved Storkespringvandet, ryger en cigaret og nyder det milde vejr. De har ikke så travlt.

- Jeg har savnet strøgturene rigtig meget. Mange gange handler det bare om at få inspiration, siger Lee Raunsbæk og hendes mor, Vibeke Thomsen på 62, bryder ind:

- At kunne ose.

Netop dét ord bruger Vibeke Thomsen meget. Og her mener hun ikke cigaretter, men at gå i forretninger uden at købe noget. Det er hyggeligere at gøre i de virkelige butikker end online.

Større butikker må også åbne i dag, hvis kunderne bestiller tid til at komme på indkøb. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Men måske der alligevel skal lidt nyindkøbt tøj med hjem.

- Vi skal i H&M og bruge nogle af de mange gavekort, jeg har fået til jul. De har bare ligget og er næsten gået til grunde i min pung, siger Vibeke Thomsen.

- Du må gerne give lidt til mig, griner datteren, som også skal have byttet et par gaver, nu hvor butikkerne har åbent for første gang siden jul.

Den sociale strøgtur

De tre gymnasiekammerater vil gerne i genbrugsbutikker. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard)

- Det, jeg har savnet mest, er at tage herind med andre mennesker. Det der med at vi tre kan gå og snakke. Det er hyggeligt og det er nærvær, siger 16-årige Kasper Larsen, som er på Strøget med sine to klassekammerater fra 1.g på Brøndby Gymnasium.

Men hvorfor skulle I så herind på allerførste dag af genåbningen?

- Det kunne lige så godt være en anden dag, nu havde vi bare lige tid, siger klassekammeraten, Mikkel Ørgaard på 18 år, inden han skynder sig at fortælle, at de har såkaldt asynkron undervisning, hvor de bare skal aflevere en opgave inden i aften - de pjækker altså ikke fra Zoom-undervisningen, for at tage på genåbningstur.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk