Vi kan ikke gøre hundredtusindvis af hjem uafhængige af gas efter planen, vurderer eksperter

Mens kommunerne sender breve ud til danskerne om, hvornår de kan regne med fjernvarme, så bliver der sået tvivl om, hvorvidt det kan nås til 2028.

Det er langt fra sikkert, at Danmark kan nå i mål med at gøre over 400.000 husstande uafhængige af olie og gas. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Danmark vil ikke længere være afhængige af gas og olie, og derfor er målet klart.

Hundredtusindvis af danske boliger skal have indlagt fjernvarme inden 2028, er politikernes ambition.

Men målet om, at fjernvarmeforsyningen allerede er udrullet til den tid er usandsynligt, lyder det fra flere sider.

Der er nemlig hverken arbejdskraft, materialer eller maskiner nok til det store arbejde, siger Henning Lambertsen, der er administrerende direktør for virksomheden Damgaard Rådgivende Ingeniører. De rådgiver kommuner og forsyningsselskaber blandt andet om fjernvarme.

- Vi er simpelthen ikke langt nok med planlægningen af det, siger han.

- Udbygningen af fjernvarmen er ekstrem ambitiøs, og efter min vurdering er det ikke realistisk, at vi er færdig i 2028.

Henning Lambertsen er administrerende direktør i Damgaard Rådgivende Ingeniører, der rådgiver kommuner, myndigheder og fjernvarmeselskaber. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Fra Dansk Fjernvarme, der er varmeværkernes forening, bliver der også peget på, at man nok ikke når det til 2028, selvom man kan nå "meget langt".

De vil dog ikke have rykket på på fristen.

- Jeg synes ikke, vi skal pille ved den frist, men vi skal komme med de politiske initiativer, der gør det realistisk at nå, lyder det fra direktøren i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der dog kan se en masse udfordringer.

- Det kræver en national beslutning om, at vi vil det, og der er nødt til at være kommunal planlægning.

Han peger på, at en stor udfordring ligger i det faktum, at der mangler arbejdskraft på flere områder. Blandt andet mangler de svejsere, der skal stå ude i grøfterne og sætter fjernvarmerørene sammen.

- Vi mangler også nogen, der kan grave rørene ned. Vi mangler ingeniører, der kan være med til at planlægge det, og vi mangler planlæggere i kommunerne, der kan være med til at bane vejen for det.

Frigiv arbejdskraft ved at stoppe projekter

I slutningen af denne måned skal kommunens fjernvarmeplaner ligge klar for de 400.000 naturgasboliger og tusindvis af boliger med oliefyr, der er i centrum for fjernvarmeplanen.

Men her er det svært at regne med, hvorvidt der er arbejdskraft til at udføre arbejdet.

- Vi er jo pålagt at lave en varmeplan, og den må vi lave under forudsætning af, at der er arbejdskraft, så den plan vi har lagt er jo under den forudsætning, siger Dragørs Kommunes borgmester, Kenneth Gøtterup (K).

- Det, der bekymrer mig, er, at alle kommuner skal i udbud på samme tid med den samme opgave.

Han opfordrer til, at andre infrastrukturprojekter sættes på pause med hjælp fra regeringen, så både arbejdskraften og materialer udelukkende bruges på fjernvarmeomlægningen.

Og det ser Henning Lambertsen, der rådgiver kommuner og myndigheder, som en god idé.

Der kommer nemlig til at være rift om den internationale arbejdskraft fra lande, der også gerne vil gøres uafhængige af gas og olie.

- Det kunne være en god idé, at man skruer ned for anlægsprojekter lokalt i Danmark, for jeg har svært ved at se, at man kan tiltrække international arbejdskraft, når der er så meget international konkurrence, siger han.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, foreslår samtidig, at der bliver nedsat en såkaldt "taskforce" på området, fordi risikoen for at planen skrider, ifølge ham er "overhængende".

- Derfor er der behov for, at man helt systematisk holder øje med området og ser, om der er nogle regler, vi kan forenkle, og ser, om der er en mulighed for at tilføje yderligere arbejdskraft, så vi kan gøre det her hurtigere, siger Brian Vad Mathiesen.

Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at stille op til interview på sagen, ligesom fungerende energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og fungerende energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet, Anne Paulin, ikke er vendt tilbage på DR Nyheders henvendelser.