Vi klamrer os til den hvide jul

Selvom der er langt mellem de snedækkede juleaftner i Danmark, bliver vi ved med at dyrke den hvide jul på tv, på postkort og til juleudstillinger.

Den hvide jul er stadig vores ideal, selv om der er langt imellem dem. (Foto: lusco © Stock.xchng)

En dansk teenager har aldrig set en hvid jul, mens en 70-årig mormor har haft fire juleaftener med sne i hele sit liv.

Med den globale opvarmning bliver den hvide jul endnu mere sjælden i Danmark, og det er muligt, at den helt forsvinder.

Alligevel bliver vi ved med at dyrke den snedækkede juleaften, skriver metroXpress.

Snefald i timesvis på dvd

Postkort, juleudstillinger, film og tv hylder sneen, som var den julestemningen selv. Og nu kan man sågar købe en dvd med flere timers norsk snefald - en pendant til pejsevideoen.

- Vi ved jo ikke, om vi nogensinde kommer til at opleve en hvid jul igen, men den her dvd kan være din garanti for hvid jul, mener idékvinden Christina Vasbo.

I Tivoli sikres julestemningen med fem kilo kunstig sne og hvid maling for resten, og scenograf Jakob Helenius har ingen planer om at skære ned på sneen i fremtiden.

- Det er en illusion, som vi godt kan lide at dyrke - ligesom julemanden, der bor i Grønland. Jeg tror, det er godt at bevare den slags, selv om sneen nu smelter for os. Det gør den bare endnu mere ikonisk. Jeg tror, at vi vil blive ved at dyrke det i mange år frem. Det bliver bare sådan en oldemorting, siger han.

Det kunstige bliver magisk

Og Diana Foss fra firmaet Snowfoss, som leverer kunstig sne til film og dekorationer, håber, at han har ret.

- Jeg tror, at global opvarmning gør, at kunstig sne faktisk bliver mere interessant og mere magisk, siger hun til metroXpress.

Gennemsnitligt er der hvid jul cirka hvert 14. år. Senest skete det i 1995, så med en statistisk tilsnigelse burde det ske igen i år.