Vi kommer nok til at arbejde, til vi dør: Her er de bedste råd til at få et godt arbejdsliv

Unge bekymrer sig for fremtidens arbejdsmarked, men der er mange muligheder.

Det er de færreste af os, der kommer til at uddanne os til bestemte roller i samfundet. I fremtiden skal vi skifte job, chefer og måske branche oftere, og vi skal blive ved med at uddanne os. (Foto: © SCANPIX)

Vi skal ikke regne med at holde 25-års jubilæum på vores arbejde, den teknologiske udvikling sker så hurtigt, at uddannelserne kan have svært ved at følge med, og vi lever meget længere, så vi kommer nok aldrig til at kunne gå på pension.

Er du bekymret? Så er du ikke alene. Allerede i 9. klasse begynder nogle at bekymre sig for deres fremtid, viser forskning.

Og bekymringerne forsvinder ikke nødvendigvis, når man har fået et job.

Fagbevægelsen Krifa har sammen med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning lavet en undersøgelse blandt ansatte på arbejdsmarkedet.

Der svarer 39 procent af dem mellem 18-30 år, der har svaret på undersøgelsen, at de bekymrer sig i høj eller meget høj grad om fremtidige forandringer i arbejdslivet. I ældre aldersgrupper er det kun mellem en fjerdedel og en femtedel, der har de bekymringer.

Ro på. Selvom vi måske kommer til at arbejde, til vi dør, og vi nok ikke får et fast job, lyder det faktisk, som om vores arbejdsliv bliver lidt sjovere end vores forældres.

Her er eksperternes råd til, hvordan du navigerer i alle de forandringer, der venter:

1

Du kan ikke vælge forkert

Drop tanken om, at du kan vælge forkert. Det er noget, der hører dine forældres generationer til. Det vigtigste er, at du vælger noget frem for at blive handlingslammet af alle mulighederne.

For vi kommer til at skifte arbejdsplads og have mange flere chefer end vores forældre.

Allerede i dag er unge under 35 år dem, der oftest skifter job, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og måske er det heller ikke drømmen for dig at have 25-års jubilæum et sted?

2

Du behøver ikke lytte til dine forældre

Når dine forældre anbefaler et bestemt job eller uddannelse, er det formentlig for at passe på dig.

Men det sidste, fremtiden bliver, er det, dine forældre tror, siger en fremtidsforsker.

Ifølge eksperter er det kun to generationer siden, at ni ud af 10 unge ville vælge samme job som deres forældre.

3

Hold pauser midt i livet

Vi lever længere. Så vi kan godt glemme tanken om en pensionisttilværelse, hvor vi kan klippe hæk og tage på krydstogt. Der er faktisk ret stor sandsynlighed for, at vi skal arbejde, til vi dør.

Men tag det roligt - du kommer pension på et eller andet tidspunkt. Du skal nok bare indstille dig på, at det bliver midt i dit arbejdsliv. Så kan du for eksempel tage en pause, når du har små børn.

4

Tag opgaver, der passer dig

Allerede nu kommer der flere og flere freelancere, og i Danmark er omkring 13 procent af samtlige ansatte i tidsbegrænsede stillinger. Her har vores forældre ret - det ser umiddelbart ret usikkert ud.

Alligevel kommer der nye jobmuligheder med digitale platforme. Mange af os kommer til at arbejde med at løse opgaver for andre - fra at cykle ud med mad via udbringningsappen 'Wolt' til at lave hjemmesider og bygge badeværelser.

Det gode er, at du på kan få lov til at surfe lidt mere rundt og løse opgaver, når det passer dig. Og så er det måske ok, at vi ikke skal lave det samme hver dag.

5

Lær hele livet

Hvis du ikke er så god til at lære på skolebænken, så er der godt nyt til dig. På fremtidens arbejdspladser kommer færre af os til at uddanne os en gang for alle til én bestemt rolle.

I stedet skal vi uddanne os, når der opstår et behov - det kalder man 'just-in-time-læring', hvor man lærer, mens man står der. Det gør vi allerede i dag, men det siger eksperter, der nok kommer mere af.

For når fremtidens jobs er så komplekse, og teknologien udvikler sig så meget, bliver kravene til at kunne følge med større. Lidt som i et computerspil, hvor man begynder på niveau nul, og så blive klogere for hvert forsøg.

6

Teknologi er ikke alt: Samarbejd, vær fleksibel og social

Fremtiden byder på helt nye jobs med data, kunstig intelligens og sociale medier.

Men frygt ikke, hvis det ikke er dine styrker. Når fremtiden er mere digital, er der også mere brug for dem, der gerne "vil arbejde med mennesker".

Der er nemlig kompetencer, som computere har sværere ved at overtage. Eksperter nævner gode sociale evner, at kunne kommunikere, at samarbejde med mange forskellige mennesker, have stor omstillingsevne, være fleksibel og engageret.

Så find ud af, hvad du er god til, og dediker dig til det.

Hør fremtidsforsker Anne Skare Nielsen sige "fuck det" til tanken om at vælge forkert uddannelse i P3 Podcasten Den Daglige Dosis:

Kilder:

Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, Noemi Katznelson, professor, centerleder og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Mette Lykke Nielsen, lektor ved Center for Ungdomsforskning, Deloitte Millenial Survey 2019, World Economic Forum "The Future of Jobs Report 2018", og Tænketanken DEA's analyser af fremtidens arbejdsmarked og digitalisering.