Vi lyver ikke om os selv på Facebook

Folk lyver sig ikke bedre på Facebook, viser amerikansk studie. Faktisk fortæller profilen meget nøjagtigt om personligheden bag.

700 millioner verden over er i dag med på et socialt netværk som Facebook. (Foto: Katrine Nielsen Jensen © DR)

Det er nemt at pynte lidt på oplysningerne om sig selv på Facebook.

Men ny amerikansk forskning viser, at profiler på sociale netværkssider rent faktisk fortæller ganske ærligt om éns ægte personlighed, skriver videnskab.dk.

- Jeg var overrasket over opdagelsen, fordi det er en udbredt antagelse, at folk bruger deres profiler til at skabe en forbedret opfattelse af sig selv, siger psykologen Sam Gosling.

Han er lektor ved University of Texas i USA og har ledet en undersøgelse af personligheder på de populære sociale hjemmesider. Undersøgelsen bliver præsenteret i den kommende udgave af tidsskriftet Psychological Science.

Præcise billeder

- Faktisk peger vores fund på, at online profiler på sociale netværk viderebringer temmelig præcise billeder af profilejerne, enten fordi folk ikke forsøger at fremstå bedre, eller fordi det mislykkes, siger Sam Gosling.

- Det tyder på, at sociale netværk på internettet ikke så meget handler om at skabe positivt spin for folkene bag profilerne. Det er i stedet bare endnu et medie til at engagere sig i ægte sociale interaktioner - meget ligesom telefonen, forklarer psykologen.

Gosling og hans forskerhold samlede 236 profiler af unge mennesker på Facebook og de tyske ditto StudiVZ og SchülerVZ. Forskerne brugte spørgeskemaer til at undersøge profilejernes ægte personlige kendetegn, og hvordan de ideelt set ønskede at være.

Derefter blev profilerne vurderet af observatører, der ikke kendte personerne bag. Det viste sig, at de indtryk, observatørerne fik af personlighederne bag profilerne, var nøjagtige og ikke påvirket af personernes idealer.

Svært at afsløre neurotiske

Det var nemmest at bedømme, hvor udadvendt en person var, mens præcisionen var lavest, når observatørerne skulle lure, hvor neurotiske folk var ud fra deres profiler.

På verdensplan har mere end 700 millioner oprettet en profil på et socialt netværksmedie som Facebook.

Facebook
Twitter