Når gulvmoppen skal i sving, og der skal tørres overflader af hos Amalie Rønn og hendes familie, er det ikke dem selv, der gør det. De har købt sig til rengøringshjælp, ligesom mange andre danskere er begyndt på.
Nye tal fra Skattestyrelsen, som DR Nyheder har fået, viser, at flere får hjælp til rengøring i hjemmet. I årsopgørelsen for 2015 indberettede 163.255 danskere servicefradrag for at have fået gjort rent eller pudset vinduer. I 2017 var det tal steget til 216.463 danskere.
Amalie Rønn bor sammen med sin forlovede og to-årige barn i Solrød Strand. Med en travl hverdag var der ikke meget overskud til rengøring, og de besluttede sig for at bestille hjælp hver anden uge. Men det blev hurtigt til hver fredag.
- Vi magtede ikke selv opgaven i de andre uger. Det betyder alverden, når vi kommer hjem og er klar til at holde weekend. Det giver en kæmpe lettelse, at man ikke skal have rengøringen hængende over hovedet, siger hun og fortsætter:
- Det gør, at vi kan nyde hinanden, slappe af og fokusere på det, der er vigtigt her i livet. Vi plejede at gøre rent i weekenden. Nu vælger vi at tage i legeland eller svømmehal, ses med venner og gøre ting som familie, siger hun.
Folk i hele landet bruger det
Et af de steder, der udbyder rengøringshjælp, er Happy Helper. Firmaet har eksisteret siden 2015 og har de seneste to år oplevet en stigende interesse for deres digitale platform, hvor du med et par få klik kan bestille rengøring. Fra 2017 til 2018 er firmaet gået fra 34.048 bookings til 69.504.
- Vi kan se, at brugerne gerne vil have de nemmest mulige løsninger, hvor det kan bestilles med en app. Det er ikke kun rige mennesker, der bruger os. Vi oplever i stigende grad, at det er danskere fra hele landet og fra flere samfundslag, fortæller direktør Dennis Forchhammer.
Samme tendens viser tallene fra Skattestyrelsen. I alle landets fem regioner har der været en markant stigning i antallet af indberetninger fra 2014 til 2017.
Den største stigning har været i Region Hovedstaden, hvor den ligger på 82,8 procent. I de andre regioner ligger stigningen på omkring 45 og 55 procent.
Få et overblik over udviklingen i grafikken neden for.
Ønsker mere tid
Generelt er der kommet flere digitale platforme, hvor alt fra rengøringsfolk til hundeluftere udbyder deres arbejdskraft.
Ifølge Beskæftigelsesministeriet var der 25.000 personer, der udbød arbejdskraft via platformene i 2017. Det gjaldt kun 105 i 2015, hvor få af den slags platforme fandtes.
Ifølge Bent Greve, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, er det et udtryk for, at mange danskere har fået flere penge mellem hænderne, som de gerne vil bruge på serviceydelser for at få mere tid til andre ting.
- Tid er blevet vigtigt, fordi mange børnefamilier er pressede. Det er svært at få kabalen til at gå op med to mennesker på arbejdsmarkedet, og flere børn, der skal bringes og hentes og deltage i fritidsaktiviteter. Så folk vil gerne prøve at finde aflastning, der hvor de kan, siger han og fortsætter:
- Og det betyder faktisk noget for folks velbefindende, at de har den mulighed. Der er undersøgelser, der viser, at dem, der kan tilkøbe sig den slags ydelser, er lykkeligere end andre mennesker.
Det kan Amalie Rønn godt genkende. Det betyder meget for hendes liv, at der er blevet mere tid til det, hun finder vigtigt: at være sammen med familie og venner.
- Det er en sur pligt at gøre rent. Det er de færreste, der synes, det er sjovt. For mig giver det en lykkefølelse, når jeg kommer hjem fredag efter arbejde og bare kan sætte mig ned og slappe af på sofaen med min søn i stedet for at tænke på, at jeg også lige skal gøre køkkenet og badeværelset rent, siger hun.