Hver anden dansker får for få D-vitaminer. Det viser en ny undersøgelse fra Vejle Sygehus, der på Klinisk Biokemisk Afdeling har gennemgået 9.249 blodprøver fra danskere, skriver Berlingske Tidende.
Tidligere var det især indvandrerkvinder og ældre, der havde led af D-vitamin-underskud, men nu er det halvdelen af befolkningen, konkluderer lægerne bag undersøgelsen.
Sol og fisk
Overlæge Henrik Hey forklarer problemet med, at vi spiser for få fede fisk og får for lidt sollys.
Og ikke engang Sundhedsstyrelsens anbefalede dosis af vitaminer giver nok af D-vitaminet, som sikrer robuste knogler og menes at virke forebyggende på kræft, sukkersyge og sklerose:
Over 40 % af undersøgelsens deltagere med for lidt D-vitamin i kroppen tog nemlig allerede vitamin-piller.
Fra maj til september danner solens stråler D-vitamin i kroppen, men det rækker ikke til et helt års forbrug.
Sundhedsstyrelsen tøver
Trods de nye undersøgelser, tøver Sundhedsstyrelsen med at ændre sine anbefalinger af det daglige vitamintilskud:
- Vi mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt med dokumentation til at ændre på anbefalingerne. Men vi overvejer om andre grupper end dem, vi hidtil har haft fokus på, skal have en større dosis, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Christine Brot.
7,5 mikrogram
Den anbefalede dosis er i dag 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen og for særlige grupper 10 mikrogram. En del af problemet er ifølge Christine Brot, at mange ikke engang får den anbefalede dosis.