Vi mister de livslange venskaber

Halvdelen af danskerne har ikke en eneste ven, som de har kendt siden barndommen. Kun hver tiende har holdt liv i flere end to barndomsvenskaber.

En stor del af danskerne har ikke nogen af barndomsvennerne tilbage. (© iStockphoto)

Bedsteveninder der nu går i 2. klasse og de uadskillige kammerater fra villavejen kan langt fra føle sig sikre på, at de stadig er venner om tyve, tredve og fyrre år.

Halvdelen af danskerne har nemlig ikke en eneste ven eller veninde, som de har kendt, siden de var børn. Kun en tiendedel fortæller, at de har holdt fast i flere end to barndomsvenskaber. Det viser en ny undersøgelse, som er lavet for Kristeligt Dagblad.

Venskaber udfylder konkret funktion

Det er ofte, når vi når 40-50-årsalderen, at vores bedste ven i højere grad stammer fra arbejdspladsen frem for barndommen.

- Venskaber er i dag ikke længere baseret på pligt eller tilfældige omstændigheder, men udfylder en konkret funktion, forklarer ph.d.-studerende Casper Høeg Radil fra Københavns Universitet til avisen.

- Måske erstatter det en familierelation, er del af et vidensnetværk, eller man bruger hinanden til selvudvikling, men skifter dit behov, ryger venskabet. I en tid, hvor vores livsbane rykker sig mere end nogensinde, er det derfor svært at fastholde et venskab, der relaterer sig til en livssituation, man ikke længere er i.

Venner via internettet

Blandt nutidens børn og unge vil der formentlig være endnu færre, som holder liv i de gamle venskaber. De skifter nemlig sociale relationer meget oftere, end de tidligere generationer har gjort.

Derimod kan venskaber over internettet vise sig at blive de "nye" langvarige venskaber.

- Om en generations tid vil der være mennesker, der har holdt barndomsvenskaber ved lige trods store afstande og uden at ses på grund af internettet, siger Casper Høeg Radil.

- Spørgsmålet er så, om vi til den tid vil kalde sådan en relation for et venskab.

Hvor gammelt er dit ældste venskab? Og hvordan holder du liv i det?

Facebook
Twitter